sudoku

0 /
laluska
matematikle hiçbir alakası olmayan, sadece mantığa dayanan ve üşenmeyip de çözmek için çaba sarfeden herkesin sevmesinin mümkün olduğu süper bi oyun.
firambogaz
bugünler de adı çok geçmeye başlayan bir mantık oyunu. sudoku japoncadan gelen bir kelime ve türkiyede diamond adıylada kullanılıyor.
oyunun kuralları çok basit. rakamlarla oynanıyor ama matematikle ilgisi yok,sadece mantık yürüterek oynanıyor. soldan sağa ve yukarıdan aşağıya dokuz kareden oluşan grafik, kendi içinde de dokuzar karelik bölümlere ayrılmış durumda. bu karelere 1’den 9’a kadar rakamlar yerleştiriyorsunuz. amaç tüm kareleri doldurmak. bulmaca zorluk derecesine görede ayrılıyor. her sırada ve kendi içinde bölünmüş her dokuz karelik bölümde aynı rakamdan bir tane olması gerekiyor.
oynun bu kadar ilgi görmesinin asıl nedeni de beyni sağlıklı tutması (bunamaya karşı etkili olduğu da söyleniyor)ve 14 yaşa kadar gençleştirdiği ile ilgili bir şey de okumuştum. okul yıllarında bizi düşünmeye zorlayan matematiksel teknikler, problemler çalışmaya başladıktan sonra kullanılmamaya başlıyor ve beynin kullanılmayan bölümleride zamanla köreliyor.

http://www.cevi.ch/davos/images/sudoku/sudokusept05.jpg

purpleblack
japon kökenli bir bulmaca olduğunun bilinmesine ve ismine rağmen isviçreli büyük matematikçi leonhard euler tarafından bulunduğu düşünülen sayı yerleştirme oyunu. 1980li yıllarda japonyada tam bir çılgınlık halini almıştır. japonca ismin bu dönemde ortaya çıktığı söyleniyor. sudokunun isim babası 1984 yılında bu oyunu piyasaya süren nikoli firmasının başkanı kaji maki olarak biliniyor. bulmacanın ilk adı "rakamlar tek olmalı" anlamına gelen "suji wa dokishin ni kagiru" imiş. daha sonra bu isim kısaltılarak sudoku halini almış. su=rakam; doku=tek anlamında
bulmaca, amerika birleşik devletleri’nde uzun yıllar "number place" adıyla yayınlanmış. 2004 yılının sonlarına doğru ingiltere’de bulmacanın the times gazetesinde yayınlanmasının ardından sudoku tüm dünyaya bir salgın gibi yayılmaya başladı. ülkemize türkiye zeka oyunları vakfı tarafından 90lı yılların sonlarına doğru diamond adıyla sokulmuş fakat o dönemde çok fazla rağbet görmemiştir.
fergadan
askerliğimde boş zamanlarımı geçirmek için birebir olan, bazı arkadaşların her görüşlerinde "oğlum sen kafayı yemişsin" dedikleri, bir müddet sonra da yavaş yavaş yaklaşarak "nası bişey bu? nasıl oynanıyor?" diye sordukları ve birçoğunun da bugünlerde müptela oldukları oyun. çözüyorsun çözüyorsun son tarafa işin nihayetine geldiğinde bir bakıyorsun, haydiii baştan yanlış yapmışsın. tabii kafayı da yiyorsun.
guz
-uğraşıcak başka bişey bulamadınmı vıt vıt vıt diye dalga geçerken dayımında tutulduğu hastalığın adı...
fergadan
ilk önce tedirgincce yaklaştığım, bir çok uyduruk bulmaca gibi olduğunu düşündüğüm ama keşfedince saatlerimi verdiğim oyun/bulmaca.
carpediem
en kolay, kolay, orta, zor, çok zor sudokular vardır. en kolay, kolay halledilir. orta da tamamdır. zor biraz zaman alır. ama en zor insanı çıldırtır. içinden çıkılmaz. sabır lazımdır.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol