bursa erkek lisesi

nickullah entryoglu
bursa’nın belki de en köklü okuludur ki özellikle belli bir zaman geçtikten sonra öğrencilerinin dangalaklığı yüzünden eski havası bir ara olsa bile sönmüş, son zamanlarda yine atağa kalkmıştır, özellikle kız öğrencilerinde kabul edilip, karma eğitime geçtikten sonra, eğitim seviyesi ayaklansa da, zamanında tüm velilerin ’’çocuğumuz erkek lisesi’nde okusun’’, diye kendisini paralaması, eğitim seviyesini düşürmüş, okulun sadece torpille okuyanların yuvası olmasına olanak sağlamış böylelikle de eğitim seviyesi aşağılara gerilemiştir, buna rağmen 2003-2004 senesinde dahi genel lise aşamasında bursa sıralamasında birinci olmuş, tarihin tozlu sayfalarında olan ismini köklü harflerle kazımıştır... bunun yanı sıra okumak, mezun olmak, kızlarıyla aynı mekanda okuyup da abazalıktan, kız muhabbetinden başka muhabbet yapmamak, buna rağmen sadece erkeklerin olduğu sınıflarda, kardeşliğin gerçek muhabbetlerin, arkadaşlığın, öğretmen-öğrenci ilişkilerinin hasına inmek, mükemmeldir, ayrıca üniversitede aynı okuldan mezun olduğunuz hanımlara denk gelmek, onlara bir güzel aşık olmak, erkek lisesi muhabbetinden ince kıvamdaki diyaloglara ön ayak olarak kullanılması bile hayatımın hiç bir yerinden çıkmadığını gösterir.. ramazan özbayrak’ı kimsenin beğenmediği ama iyi ilişkiler içinde olduğum mustafa canıçevik’i, mehmet kulaklı’sı, çatlak tarih hocaları, psikopata bağlamış matematik hocalarıyla unutulmazdır erkek lisesi...

tabii ki, şimdi kimler kalmış, kimler unutulmuştur; bilinmez.
cuzaco
sait faik in zemberek adlı ilk hikayesini yazdığı lise.bursa merkezinde bulunmak bursanın en tanınmış liselerdendir
blackpresser
19.asır sonlarında başlatılan eğitim seferberliği sırasında 1883 yılında veli şemsettin mahallesindeki necip bey konağında “mülkiye idadisi” adıyla iki sınıflık bir okul olarak açılmış ; iki sene sonra da sınıf sayısı dörde çıkarılmıştır.

1886’da bugünkü binanın temeli atılmıştır.okulun bitirilmesi için büyük gayret sarfeden vali mahmut celalettin paşa ,bir kitabe hazırlatarak ;

“celal itmamına vali iken nazmeyledi tarih bu ali mektebi abdülhamit han eyledi nev –bünyad” (bu yüce mektebi abdülhamit han yaptırdı.tamamlandığında vali celal ,şiiriyle tarih düştü.)h.1301 –m .1883 tarih düşürmüş ,açılıştan önce tayini çıkınca bu kitabe yerine konmamıştır.

1889’da okulumuz, rüştiye sınıflarını da içine alarak yedi sınıflı hale getirilmiş ,sonrada “sultanî “ olmuştur.

1894’te yatılı hale getirilmiş ,on iki altın karşılığında öğrenci kabul edilmiştir.

binaya 1903-1906 yılları arasında kütüphane ,yatakhane ,yemekhane ,kapalı bir teneffüshane 1911’de de hamam ilave edilmiştir.

1904’de okul bahçesine ayrı bir teşkilat olarak müze-i hümayun” adıyla bursa müzesi açılmış ,eserler 1926 ‘da yeşil medresesine taşınmıştır.

yunan işgalinde binanın bir kısmı hastane olarak kullanılmıştır.

1923-1924 ders yılında “sultanî” ismiyle liseye çevrilmiştir.

büyük önderimiz atatürk 23/08/1924 ve 03/09/1925 tarihlerinde okulumuzu ziyaretlerinde,şeref defterine ,” bursa sultanîsi’nde geçirdiğimiz saatlerin çok kıymetli hatırası ile daima memnun olacağım “ notunu düşmüşlerdir.kendisinin de fransızca öğretmeni olan nevres beyîn dersine girmiştir.bu sınıf 1998’de bir plaketle daha kalıcı hale getirilmiştir.

okul bahçesinde 1960’ta atatürk’ün, sonrada diğer şahsiyetlerin büstleri dikilmiştir.1960’da yıkılan eski binanın yerine yatakhane ,1973’de yeni binanın yapımına başlanmıştır.

okulumuzda ,reşat nuri güntekin ,orhan saik gökyay ,kazım baykal ,ziya samar gibi mümtaz şahsiyetler öğretmenlik yapmış, yetiştirdikleri öğrenciler ise bilim ,sanat ,politika ve sosyal hayatımızda önemli görevler üstlenmişlerdir.

sait faik abasıyanık öğrenciyken ilk hikayesini okulumuzda yazmıştır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol