ziggurat

bira sigara
en üst yani 7. katında gözetleme kulesi vardı bu yapıların. fezaya bakar idi tanrılar burdan. insanı da burda yaratmışlar hatta. başarısız iki denemeden sonra kıvamı tutturmuşlar.
artemisia
tanrı dağı anlamına gelen kelime. ilk kez sümerliler’in tasarladığı, tanrı gökyüzünden yere rahat ulaşsın diye koni şeklinde yukarı çıktıkça kat kat daralan, tapınak olmasının yanı sıra gözlem kulesi olarak da kullanılan mimari yapılarına verilen isimdir.
broken
birinci kat 32 m. son kat 15 m. aradaki beş kat ise 6 şar metre yükseklikte olan dev tapınak. basamaklı piramit.
xerxes
mezopotamya arkeolojisinde cok onemli bir yer isgal eden ve mimari degeri cok yuksek olan tapinak turu. piramit planli bir tapinak cesididir.

mezopotamya’da o zamanlar kerpic ile tapinaklar ve evler yapmak cok yaygindi, cunku oranin toprak turu ve iklimi, kerpicten bina dikmeye musaitti.

iste ziggurat’a baktigimiz zaman bunu gormekteyiz. ziggurat, butun ozellikleri bakimindan bir mimarlik harikasidir. kerpic bloklarin ust uste ahenkli bir sekilde gelmesiyle olusmus cok yuksek bir yapidir ve sumer uygarliginin mimari alanda o donemde ne kadar ust duzeyde oldugunu kanitlayan bir yapidir. bu tapinakta ozellikle merdivenlerin ve rampalarin yapilisinda tam bir ustalik vardir.

sonuc olarak mezopotamya arkeolojisinin onemli demirbaslarindan biridir ziggurat...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol