yusufeli

zekirbelli
artvin’in erzurum’ a sınır olan ilçesidir,1800 lerden kalma asma köprüleriyle meşhurdur, karakteristik bakımdan hem iklimi hem insanı doğu anadolu portresine az biraz benzerlik göstermektedir."cağ kebabı" nı hem erzurumlu hem artvinli yapan enfes ilçedir.

edit: ağustosta üşüdüğüm tek karadeniz ilçesi.
garlik
kaçkar zive tırmanışları içn düzenlenen turlarda , erzurum’a uçakla gelenlerin otobüse atlayıp gelmeleri gereken ufak bir yer.
hezarfen
artvin ilçesi.insanlarının çok cana yakın ve dürüst olduğu memleket.öylesine dürüsttür ki dükkanların önündeki malzemeler dükkan kapatılırken içeriye alınmaz çünkü 1952 den beri hırsızlık olaylarına hiç rastlanmamıştır.
vlkn
yukarıdaki entry için kaynak:http://www.yusufelim.com/modules.php?name=tarih
bu arada toprağın gayrimenkul olmayıp menkul olduğu tek yerleşim yeridir..çünkü bu ilçede toprak insanların sırtında taşınır yeri geldimi!!
vlkn
yusufeli’de kiskim ve pert-eğrek (peterek) sancakları kurulunca, yusufeli için kiskim ve peterek adları kullanılmıştır. kiskim sancağı, yusufeli ilçesinin adının kiskim olarak belirlenmesini de sağlamıştır. 1879 yılında kurulan ilçeye, kiskim sancak beyleri torunlarının zorlamaları ile kiskim adı verilmiştir ve 1912 yılına kadar yusufeli’nin resmi adı kiskim olmuştureski çağda, yusufeli-oltu-tortum’un bulunduğu bölgeye gürcü kaynaklarında tao, ermeni kaynaklarında ise tayk (taik) denilmekte idi. osmanlı hakimiyeti ile beraber bugünkü yusufeli ve artvin’i içine alan bölgede kurulan livane sancağı nedeniyle yusufeli livane adı ile anılmaya başlar. daha sonra yusufeli’de kiskim ve pert-eğrek (peterek) sancakları kurulunca, yusufeli için kiskim ve peterek adları kullanılmıştır. kiskim sancağı, yusufeli ilçesinin adının kiskim olarak belirlenmesini de sağlamıştır. 1879 yılında kurulan ilçeye, kiskim sancak beyleri torunlarının zorlamaları ile kiskim adı verilmiştir ve 1912 yılına kadar yusufeli’nin resmi adı kiskim olmuştur. kiskim adı ile ankara’nın keskin ilçesinin isim benzerliği yüzünden yazışmalarda meydana gelen yanlışlık ve karışıklıkları önlemek amacıyla zamanın dahiliye vekâletinin (içişleri bakanlığı) emri ile ilçeye yeni bir isim bulunması istenir.bunun üzerine zaman kaymakamı necati bey, ilçe idare kurulunu toplayarak, ilçeye yeni bir isim bulunması konusunu tartışmaya açar. tartışmalar sürerken; kaymakam, vilayet odasının duvarında asılı duran, devrin padişahı v. mehmet (reşat) veliahtı yusuf izzeddin efendi’nin resminden hareketle ilçeye yusuf-ili ismini önerir. kaymakam necati bey’in, yusuf izzeddin efendi’nin adına izafeten önerdiği yusuf ili ismi kabul edilir. bulunan bu yeni isim dahiliye vekâletine bildirilir, dahiliye vekâletince de onaylanarak 1912 yılında kiskim’in yeni resmi adı yusuf ili olarak değiştirilir. yusuf ili adı eski yazıdan yeni yazıya geçilince (harf inkılâbı ile 1928) yusufeli şekline dönüşmüştür.




neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol