kurtuluş mücadelemizde büyük yararlılıklar gösteren öğretmenlerimizdendir.
ön not: tarihlerin bir kısmı hicri olarak verilmiştir. çok merak edenler 584 eklesinler.
öğretmen yusuf ziya 1301 yılında yalova akköyde doğmuştur. babası osman çavuştur. ilk öğrenimini yalova’da bitirdikten sonra ulumu arabiye tahsili yapmış ve istanbul’da karamustafa paşa medresesinden icazetname almıştır. ayrıca hukuk tahsili yapmış ve tarih,coğrafya, lisanı osmani öğretiminde altı yıl bulunmuştur.
hukuk ikinci sınıfta iken seferberlik ilanı üzerine yedek subay olarak erzurum cephesinde görevlendirilmiştir. 1.dünya savaşının sonuna kadar ordu hizmetinde bulunmuş, 21 haziran 1916da teğmenliğe terfi etmiştir. 13 kasım 1919 tarihinde yalova merkez erkek ortaokulu baş öğretmenliğine tayin edilmiş,yunan işgaline kadar bu görevde kalmıştır. işgalden sonra yalova’nın kabaklı köyündeki milli teşkilatın başında bulunan kaymakam demir hulisi bey kuvvetlerine katıldıktan sora yalova milli taburunun 2.bölük komutanlığında vazife görmüştür. yalakdere ve havalisindeki muharebelere katılmıştır. kurtuluş savaşı hatıralarından ayrılamayarak kendi isteği ile 20 mart 1338de kabaklı köyü öğretmenliğine atanmıştır.12 mayıs 1338 de tekrar silah altına alınarak kayseri’de alay komutanlığı yaverliğinde bulunmuştur.
bu sıralarda yeni bir emirle elcezire hattına tayin edilmiş, burada vazife görmüştür. savaşlarda gösterdiği başarılardan dolayı istiklal madalyasi ile taltif edilmiştir. 1923 haziranına kadar orduda vazife gördükten sonra terhis edilerek karamürsel’in fevziye köyü öğretmenliğine atanmıştır. sonradan kendi isteği üzerine 1923 yılının kasım ayında çınarcık köyüne öğretmen tayin edilmiştir. yunan işgali sırasında yanan merkez okulunun yeniden inşası ile 1924 yılında bu okulun başöğretmenliğine tekrar tayin olmuştur. başarılı çalışmalarından dolayı 24.04.1930 tarihinde yalova mana tayin edilmiştir. maarif memuru olduğu tarihlerde yalova dışında birer öğretmenli beş köy okulu bulunuyordu. bunlar kabaklı elmalık, gacık, akköy ,çınarcık ilkokullarıdır.
1935 yılına kadar yalova maarif memurluğunu sürdüren yusuf ziya bey 1936 yılında hastalandığından dolayı kendi arzusu ile istanbul 22.ilkokul başöğretmenliğine tayin edilmiştir. 1938 yılının 3 haziranında görevi başında iken kalp sektesinden hayata gözlerini kapamıştır.
yusuf ziya
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?