yağ

luca
diyete girenlerin tüketimini keserek ölümcül hata yaptıkları bir besin. zira yağların hücrelerin yenilenmesinden tutun da a d e k gibi vitaminlerin vücutta sentezlenmesine kadar birçok işlevi vardır. ayrıca vücudun üretemediği omega 3 gibi esansiyel yağ asitleri de yine dışarıdan alınmaktadır. bunların yanısıra, enerji için de karbonhidrat yerine yağların/ketonların kullanılması daha faydalı ve sağlıklıdır. zira 1 gram karbonhidratın kullanımında 4 kalori harcanırken 1 gram yağ ile 9 kalori harcayabilirsiniz. üstelik yağlar, fazla tüketimde karbonhidrat gibi vücut yağına dönüşmez. yağa dönüşmeyen tek besin yağdır.

tabii tüm yağlar sağlıklı değildir, kaliteli yağlar tüketmeniz gerekir. peki kaliteli yağlar nelerdir? şunlardır: tekli doymamış yağ oranı yüksek, çoklu doymamış yağ oranı düşük yağlardır. tekli doymamış yağ oranı yüksek yağlar yukarıda saydığımız işlemleri gerçekleştirirken, çoklu doymamış yağlar ısıya maruz kaldığında acılaşıp oksitlenme yaptığı için vücutta zehir muamelesi görürler ve kullanımı son derece zararlıdır. zeytinyağı soyayağı gibi yağlar, tekli doymamış yağ oranı yüksek yağlarken; ayçiçek ve mısırözü gibi yağlar, çoklu doymamış yağ oranı yüksek yağlardır ve kullanılmaması gerekir.

bunlarla birlikte, doymamış hayvansal yağlar da vücut için oldukça önemlidir. tereyağında, hindistan cevizi yağında ve palmiye yağında bulunur. yağ asitlerinin sentezlenmesinde, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve hücre yenilenmesinde önemli görevleri vardır. hayvansal yağ zararlı değildir; zararlı olan, hayvansal yağ taklidi olan margarinlerdir. margarinler, çoklu doymamış yağların hidrojenize edilmesiyle katı hale getirilen ve zehirden bir farkı olmayan trans yağlardır. kalp hastalıklarının damar tıkanıklığının diyabetin obezitenin bilinen nedenlerinden biridir ve tüketilmesi kesinlikle sakıncalıdır.

özet geçmek gerekirse; zeytinyağı, soyayağı gibi yağlar tekli doymamış yağ oranı yüksek yağlardır ve bol bol kullanılmalıdır.

tereyağı, hindistan cevizi yağı ve palmiye yağı vücut için elzem olan birçok işlevi yerine getiren doymuş yağ kaynaklarıdır ve bol bol kullanılmalıdır.

ayçiçek ve mısırözü yağı gibi yağlar tekli doymamış yağ kaynağı olsa bile çoklu doymamış yağ oranı yüksek olduğu için, yani ısı anında oksitlendiği için tüketilmemesi gerekir.

margarinler trans yağlardır. yani çoklu doymamış yağ oranı yüksek sıvı yağlara hidrojen verilerek katı hale gelmesiyle elde edilir ve bildiğiniz zehirden bir farkı yoktur. ne şartla olursa olsun tüketilmemesi gerekir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol