vezir

schenardi
avrupa toplumunda satranç tahtasında kraliçe adını alan ve en fazla vasfı haiz olan taş, türk satranç terminolojisine vezir olarak geçmiştir. bu basit bir termolojik nüanstan öte toplumlar/kültürler arasındaki yaklaşım farklılıklarının nasıl her türlü olguda bir yansımasının görülebildiğinin örneğidir. doğu toplumu ataerkil yapısını her türlü muhafaza etmekte ve "güya" devlet yönetimine kadın eli değdirmemekteyken; batı toplumu şeklen hakimiyet erkekte de olsa asıl yönetici erkin kraliçe olduğunu satranç dolayısıyla ifade etmektedir.
hergele
satrançta boş olan karelere hem dikey hem çapraz hareket edebilir kale ve filin hareketlerinin birleşimi şeklinde hareket eder.
huni delisi
satrancdaki misyonu ve normal hayattaki misyonları tutarlıdır.fazla güvenmemneiz gereken bir tas olmakla birlikte oyun planınızı bu taş üzerine kurmanız veya daha ileri giderek fetişisti haline gelmeniz feci bir bozguna uğramanızı kolaylaştırır.ustalar mecbur kalmadıkça bu taşı fazla hareket ettirmezler.oyun analizlerinden takip edebilirsiniz.
ithilquessir
satrancin havali tasi. ben her seyi yaparim kibirinde tahtanin uzerinde bir oraya bir buraya dolasan, benim genelde oyunun baslarinda degisip tahtada kalabalik yapmasini engelledigim yuksek puanli tas. bir de at gibi haraket edebilse onunde daglar yikilirdi her halde diye dusunmekteyim.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol