venüs

0 /
nick nicki nickince
zamanının abd ve sscb çekişmesine ev sahipliği yapmış gezegendir. şöyle ki:

sputnik 7 (s.s.c.b): 4 şubat 1961’de fırlatıldı. başarısız. (yer yörüngesinden ayrılamadı)

venera 1 (s.s.c.b): 12 şubat 1961’de fırlatıldı. başarısız. (venüs’e ulaşamadan iletişim koptu. şu anda güneş çevresinde yörüngede)

mariner 1 (a.b.d.): 22 temmuz 1962’de fırlatıldı. başarısız. (fırlatılmadan hemen sonra kontroldan çıkması üzerine imha edildi)

sputnik 19 (1962alphapi1) (s.s.c.b): 25 ağustos 1962’de fırlatıldı. başarısız. (yer yörüngesinden ayrılma aşamasında son kademe arızalandı. 3 gün sonra yer atmosferine girerek parçalandı.)

mariner 2 (a.b.d.): 27 ağustos 1962’de fırlatıldı. ilk başarılı venüs sondası. 201 kg. ağırlığında. 14 aralık 1962’de gezegenin 35.000 km. yakınından geçti. 42 dakika süren bilimsel gözlemleri ile venüs hakkında bilinenlere önemli yenilikler ekledi. venüs yüzeyinin 425oc’ den sıcak olduğunu, bulut tepelerinde ise sıcaklığın düşük olduğunu saptadı. böylece gezegen yüzeyindeki koşullarda sera etkisinin payı anlaşıldı. gezegenin manyetik alanı bulunmadığını gösterdi. ayrıca venüs’e doğru yolculuğu sırasında ilk kez güneş rüzgarını inceledi, güneş patlamaları kaynaklı yüksek enerjili yüklü parçacıklar ve kozmik ışınlar ile ilgili ölçümler yaptı, gezegenler arası toz miktarının sanılandan daha az olduğunun anlaşılmasını sağladı. şu anda güneş çevresinde yörüngede.



sputnik 20 (1962 alphatau1) (s.s.c.b): 1 eylül 1962’de fırlatıldı. başarısız. (yer yörüngesinden ayrılamadı. 5 gün sonra yer atmosferine girerek parçalandı.)

sputnik 21 (1962 api) (s.s.c.b): 12 eylül 1962’de fırlatıldı. başarısız. (yer yörüngesinde iken infilak ederek parçalandı.)

kosmos 21 (s.s.c.b): 11 kasım 1963’te fırlatıldı. başarısız. (yer yörüngesinden ayrılamadı. 3 gün sonra yer atmosferine girerek parçalandı). bu aracın bir venüs sondası olduğu yalnızca bir tahmindir. daha sonraki venüs uçuşlarına hazırlık amaçlı bir test uçuşu da olabilir.

kosmos 27 (s.s.c.b): 27 mart 1964’te fırlatıldı. başarısız. (yer yörüngesinden ayrılamadı.)

zond 1 (s.s.c.b): 4 nisan 1964’te fırlatıldı. başarısız. (venüs’e ulaşamadan radyo sistemi arızalandı). şu anda güneş çevresinde yörüngede.

venera 2 (s.s.c.b): 12 kasım 1965’te fırlatıldı. başarısız. (venüs’e varmak üzere iken iletişim kesildi). şu anda güneş çevresinde yörüngede.

venera 3 (s.s.c.b): 16 kasım 1965’te fırlatıldı. başarısız. (venüs atmosferine girmekte iken iletişim kesildi. venüs üzerine çarparak parçalandı.) bir başka gezegen üzerinde bulunan en eski insan yapımı nesnedir.

kosmos 96 (s.s.c.b): 23 kasım 1965’te fırlatıldı. başarısız. (yer yörüngesinden ayrılma için ateşleme sırasında oluşan bir patlama ile hasar gördü. 16 gün sonra yer atmosferine girerek parçalandı.)

venera 4 (s.s.c.b): 12 haziran 1967’de fırlatıldı. venüs atmosferinden veri gönderen ilk uzay aracı. 1106 kg. ağırlığında. 18 ekim 1967’de venüs atmosferine girdi, bir paraşüt sistemi ile yavaşlarken yanında taşımakta olduğu 2 termometre, bir barometre, bir radyo altimetre, bir atmosfer yoğunluğu ölçme cihazı, 11 gaz analiz cihazını düşüşe bıraktı ve bu cihazlardan gelen verileri yeryüzüne aktardı. sondanın kendisi ise hidrojen ve oksijen algılayıcıları, kozmik ışın algılayıcısı yüklü parçacık algılayıcısı ve bir manyetometre taşımaktaydı. 25 km. yükseklikte atmosferin yüksek sıcaklık ve basıncına dayanamayarak tahrip oldu. atmosferin bileşimi ve ulaştığı yükseltiye kadar olan kısmına ait fizik verileri gönderdi. bu şekilde ilk gezegenler arası yayını gerçekleştirmiş oldu.


mariner 5(abd): 14 haziran 1967’de fırlatıldı. 19 ekim 1967’de venüs yüzeyinin 4000 km. uzağından geçti. gezegenler arası ortamda ve venüs yakınlarında manyetik alan, yüklü parçacıklar, plazma ölçümleri yaptı; venüs atmosferinin radyo ve morötesi bandında ışınımlarını taradı. şu anda güneş çevresinde yörüngede.

ve bu liste uzayıp gidiyor...
meekma
transparan gezegen

bu venüs 2012'de güneşin önünden geçmiş, nasa filmcilik a.ş. de bunu haydef filan kaydetmiş.. ama bakınca görüyorsun ki gezegen şeffaf.. arkadaki görüntüyü gezegenin içinden beri görebiliyorsun.



böyle tuhaf bir gezegen...

... veya bizi siqiolar.
hallucinogen
air şarkısı.

you could be from venus
i could be from mars
we would be together
lovers forever
care for each other

you could live in the sea
and i could be a bird
we would be together
lovers forever
care for each other

if you wear an illusion
i will make it true
we would be together
lovers forever
care for each other

if you walk in the sun
i will be your shadow
we would be together
lovers forever
care for each other

nexus
yüzey ısısı 490 santigrad derece, yüzey basıncı ise 90 atm. civarında, atmosferinde sülfürik asit ve hidroklorik asitten bulutlar olan, yüzey basıncının yüksekliği nedeniyle kırmızımtrak bir görüntünün hakim olduğu gezegen.
elma sekeriiii
güne$e dünyadan daha yakın oldugu için sıcak bir gezegendir. sıcak oldugu için atmosferi çok çok incelmi$tir. dolayısıyla radyasyon miktarı dünyaya göre milyon kat daha fazladır. onu geçtim, sürekli volkanik patlamalara maruz kalmaktadır. yeryüzü kum kül çakıl allah ne verdiyse karı$ıktır; herhangi bir canlının ya$amasına elveri$li degildir.
inanılmaz bir radyasyon vardır; güne$ kaynaklıdır elbette.
bu yüzden, korunmasız bir insan; yer yüzüne ayak bastıgı an, derisi ve iç organları dı$ari çıkarak yanar.


(bkz: belgesel izlemenin faydaları)
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol