rap

0 /
tasarimharikasi
aşık atışmalarının, belli kültürel etkileşimlerin çevrimiyle amerika kıtasına bulaştığını düşündüğüm ve son derece rezil rüsva bir akıma dönüştüğünü gördüğüm müzik olayıdır. zira tüm kültürel faaliyetlerin merkezi anadolu kaynaklıdır. sadece rap ortaya çıkmamıştır anlayacağın sevgili bilgiç.

aşık atışmaları rap müziği nasıl etkilemiştir? dolaylı ve doğrudan nasıl bir vücut ortaya çıkarmıştır? soruların yanıtı basittir. ama yanıtı vermeden önce kültürlerin ortaya çıkış biçimini ve bundaki en etkili unsur olan dili irdeleyelim.

dil milletlerden bağımsız bir olgudur. dolayısıyla dilin ortaya çıktığı tüm şartlar, herhangi bir coğrafyada dönüşüme uğramadan önce kültürün temelini inşa eder.

türkler yıllarca baskının ve savaşın içerisinde özgürlük mücadelesi veren bir toplumdu. şanslı olduğu nokta dildi. hem bilimsel hem de sosyal anlamda çok kolay bir biçimde gelişen ve diğer dillerle etkileşen bir dili vardı; sonrasındaysa müzikalitede kendi protest anlayışını yarattı. ardından ön avrupa dillerinin klasik kalıplarını oluşturdu ve orta avrupaya sıçramasını sağladı. -ne kadar da rapin ilk çıktığı zamanki tavrına benziyor değil mi?-

peki bu söylemlerin rap kültürüyle doğrudan bir ilişkisi var mıdır? evet vardır. rap "atışma" "söyleşme" eyleminden ve eğiliminden gelir. salt bir gettonun savaşması değildir. berlindeki duvar yıkıldığında doğuda kalan almanların rap kültürüyle elin amerikalısının sokak kavgası yahut bir zencinin özgürlük mücadelesi bir değildir. dolayısıyla kendi kültürünü belli bir "türk halk" çıtasında tutmaya çalışan yurdum rapçisinin de o kültürleri temel alması anlamsızlıktır.

blues ve jazzın nasıl ortaya çıktığını, afrika kıtasından mezopotamyanın verimli ve engin topraklarına ve anadolunun din tarım imparatorlukları dönemindeki -hatta sümerleri baz alarak konuşmak daha mantıklı olur, çünkü enstrümanların ilk kullanıldığı zamanlar sümerlere dayanır- koşullarıyla nasıl harmanlandığını evelden araştırmış olanlar rapin de ortaya çıkış halini, tavrını ve de popüler kültüre karşı ilk halini kavramakta zorlanmayacaklardır.
independence
turkiye artik bu muzik dalinda da dunyada yer edinmi$ bir halde. hic ummadiginiz insanlardan nasil cevherler fi$kiriyor anlatamam. izleyin hak vereceksiniz, ama sonuna kadar izlemelisiniz;

http://tinyurl.com/ye862ot
selambengeldim
yıllardan beri vazgeçmediğim ve vazgeçmeyeceğim şey. konuşmayı ve yazmayı seviyorsanız, memlodi ve sözleri birleştirebilme yeteneğiniz varsa hiç durmayınız.
angelus
tv.de genç kuşak ile ilintili herhangi bir anekdot aktarıldığında, ki bu özellikle dizilerde olur, anında devreye giren bir müzik türüdür. sanki bu topraklarda yaşayan tüm genç nesil bu müziği dinliyor arkadaş, insanları böyle ayrıntılarla etiketlemenin gereği yok düşüncesi içerisindeyim.
duracell
hızlı söz ve bunların kafiyesini de tutturarak yapılan, kafiyesiz olsa da olur denilen müzik türü (daha şimdiye kadar hiç adam gibi kafiyeli söyleyen göremedim)

her kültürün kendine has bir güzelliği vardır, bunu da birileri yapıyor ve birileri seviyorsa bu da bir çeşit müzik türüdür savunmama (sevmeyenlere karşı savunmama) rağmen benim de hiç sevemediğim ama türkçe söyleyenlerden de ayben’e hasta olduğum müzik dalı
oemadaptor
bilinen müzik türlerinden farklı bir tarzdadır. temelinde isyan olan, küfürü gerektiği yerde gereken kişilere gönderen ve kelimelere mecaz anlamlar katarak, kelimelerle dans eden bir müzik türüdür.
nightbreeze
bir iki kişi dışında hiç de düzgün yapılmayan,küfür üzerine kurulu ve gerçekten insanı çeken bir yönü olmadığını düşündüğüm müzik türü.
darkkwayy
rap ; müziğin temposuna uyarlanarak söylenen uyaklı sözler.zevkime uymasa da dinleyenlerine saygı duyduğum müzik tarzı..renkler ve zevkler farklıdır sonuçta...
westkhan
rhytmic american poetry anlamına gelen kısaltma türkiyeye cartel tarafından getirilmiştir son zamanlarda ceza ve sagopa sayesinde yükselişe geçmişve özentilerinin kadıköyü istila ettiği müzik tarzı.
su hayat bitsede gitsek
amerikanın arka sokaklarında dogan ve beyaz sahibe kendini ifade etmeye calısan afro-amerikalıların isyanıdır.kendisine ait olan bol giyim aslında fakırlikten elbise alamayan zencilerin kıyafetlerini cocuklarına giydirip sokaga salmasıdır.bu farklılık modacı,yanılmıyor isem italyan bir modacı tarafından gorulmus ve stil olarak ortaya atılmıstır.zenciler eskiden pamuk tarlalarında calısıp cocuklarına beyaz sahib in cocukları gibi olmaları giyinmelerini ogutler iken rap muzıgı sayesınde bu durum tam tersi olmustur, en son cıkanlardan 50 cent grubu olaya su sozleri ile noktayı koymustur.get rich or die tryin.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol