bazı kısımlarına katılmadığım, gene de sözlükte bulunması yönünde inancımın olduğu bir biyografi çalışması:
"71 yaşındaki mısırlı diplomat muhammed el baradey, 2011den itibaren ülkesinin en önemli siyasi aktörlerinden biri oldu. baradey, hem mısırı 30 yıl otokratik bir şekilde yöneten hüsnü mübarekin, hem de ülkenin serbest seçimle göreve gelmiş ilk lideri muhammed mursinin devrilmelerine destek verdi.
17 haziran 1942de kahirede doğan baradeyin esas mesleği avukatlık. baro başkanı olan babasının izinden giden baradey, 1962’de kahire üniversitesi hukuk fakültesinden mezun oldu. mısırdan ayrıldığında 20 yaşındaydı. new york üniversitesi hukuk fakültesinde uluslararası hukuk doktorasını tamamladı. doktora eğitimi sürerken, 1964te birleşmiş milletler (bm) mısır daimi temsilciliğinde göreve başladı.
camp david aktörü
muhammed baradey, 1974-78 yılları arasında mısır dışişleri bakanı olarak görev yapan ismail fehmi, butros gali ve muhammed ibrahim kamilin özel danışmanıydı. 20. yüzyılın en önemli anlaşmalarından biriyle sonuçlanan, camp david görüşmelerine katıldı. mısır, 1979da imzalanan barış anlaşması ile israil ile diplomatik ilişki kuran ilk arap ülkesi oldu.
1980de mısır dışişleri bakanlığından ayrılan baradey, bm eğitim ve araştırma enstitüsünün uluslararası hukuk programını yönetti. 1984’te yine bmye bağlı uluslararası atom enerjisi kurumua (uaek) girdi. 1997de uaek başkanı oldu. batının nükleer programlarıyla dünya gündeminden düşmeyen iran ve kuzey kore gibi ülkelerle yaşadığı sorunların çözümü için diplomatik çözüme ağırlık verdi.
irak’la gelen saygınlık
baradeyin uaekda 12 sene süren başkanlığındaki en kritik yıl, abdnin bazı müttefikleri ile birlikte irakı işgal ettiği 2003’tü. bush yönetimi, dönemin irak lideri saddam hüseyin’in elinde kitle imha silahları olduğunu öne sürüyordu. baradey ise işgalden iki hafta önce bm güvenlik konseyi’ne bu yönde bir delil olmadığını bildirdi. ayrıca, irakın bazı afrika ülkelerinden uranyum satın aldığı yönündeki amerikan istihbarat raporlarının sahte olduğunu açıkladı.
o dönem washington yönetimi ile ters düştü ama dünya kamuoyunda hatırı sayılır bir saygınlık kazandı baradey. zaman onu haklı çıkardı, irak savaşının gerekçeleri yalan çıktı.
baradey, 2005 yılında "nükleer enerjinin askeri amaçlar için kullanımını engellemeye yönelik çabalarından dolayı" uaek ile birlikte nobel barış ödülünü aldı.
mısıra dönüşü
2009da uaekdan ayrılan baradey, ertesi sene tam 30 yıl sonra ülkesine döndü. o dönem mısır’da milyonlarca kişi hüsnü mübarek’in devrilmesi için meydanlardaydı. baradey coşkuyla karşılansa da, karşıtları için mısırın gerçeklerinden kopuk yaşamış ve siyasi deneyimi olmayan biriydi. 2012’deki seçimlerde müslüman kardeşler tarafından aday gösterilen muhammed mursi, mısır cumhurbaşkanı seçildi. ama mursi, liderliğinin birinci yıldönümüne yüz binlerce mısırlının protesto gösterileriyle girdi.
muhalif liberal ve sol kanat partiler ile gençlik grupları ulusal kurtuluş cephesi çatısı altında toplanmıştı. cephenin koordinatörü ise muhammed baradey’di.
darbecilerin yanında
eski uaek başkanı bir yıl önce eski rejimi devam ettirmekle suçladığı askerlerin yanında yer aldı. mursi’nin darbe ile görevden uzaklaştırıldığı 3 temmuz 2013te, genelkurmay başkanı abdulfettah sisi’nin yanında duranlardan biri oldu. daha sonra abd yönetimini mursinin görevden alınması için ikna etmeye çalıştığını itiraf etti.
baradey’e göre yapılan, askeri bir darbe değildi. ülkesinde yaşananlar sonrası yaptığı açıklamada, “mursi görevden alınmasaydı, faşist bir devlet yönetimine doğru ilerleyecektik veya bir iç savaş yaşanacaktı. çok zorlu ve acı verici bir karardı. kesinlikle hukuki bir çerçeveye oturtulamaz ancak başka seçeneğimiz yoktu” dedi.
askeri darbenin ardından hükümeti kurmakla görevlendirilen baradey, selefi nur partisinin itirazı nedeniyle başbakan olamadı. ülkede yönetimi elinde bulunduran yüksek askeri konsey baradeyi cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atadı. ancak darbeye destek veren baradeyin bu görevi sadece bir ay sürdü.
darbeye karşı sessiz kalmayan mursi yanlıları meydanları terk etmiyordu. 14 ağustos’ta askerin göstericilere müdahalesi kanlı oldu. yüzlerce mısırlı öldürüldü. baradey de, “uzlaşı için siyasi alternatif yolları açıktı. tek bir damla kanın bile sorumluluğunu üstlenemeyeceğim dedi ve istifa etti.
siyasi geleceği belirsiz
baradey, istifasının ardından yeniden mısırdan ayrıldı ve uaekdaki görevi sırasında yaşadığı avusturyanın başkenti viyana’ya gitti. geride ise hemen her kanattan kızgın bir kitle bıraktı.
ulusal kurtuluş cephesi içinde birlikte hareket ettiği liberal ve sol partiler yarı yolda bırakıldıklarını söylediler. dahası aynı his genel başkanlığını yaptığı düstur partisi’nde de oluştu. baradey de bir süre sonra partiyle ilişkisini kesti.
tüm bu gelişmeler sonrası baradeyin siyasi geleceği belirsiz."
•http://www.aljazeera.com.tr/portre/portre-muhammed-baradey
muhammed el baradey
cumhurba$kani yardimcisi olarak atanmi$ti kendisi, 14 ağustos 2013 mısır da kanlı müdahale olayinin ardindan istifa etti.
http://www.hurriyet.com.tr/planet/24520016.asp
http://www.hurriyet.com.tr/planet/24520016.asp
ordunun yonetime el koymasindan sonra gecici cumhurba$kani olarak atanan adli mansur hukumet kurma gorevini ilk once kendisine verdi ancak daha sonra bu kararin iptal oldugu aciklandi. kimse sebebini de bilmiyor.
eski uluslararasi atom enerjisi ajansi ba$kani. 2005 senesinde nobel odulu almi$ligi da vardir bu arkada$imizin. ayni zamanda misirda hüsnü mübarekin ba$belasi, muhalefet lideri. yasemin devrimi kivilcimi ile parlayan misirda ulkenin ba$ina gecmek icin misira donmu$ kendisi. yakin zamanda misir devlet ba$kani olarak gormemiz cok olasi kendisini.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?