max weber

gottacatchemall
genellikle karl marx tan cok daha az okutulur mx weber universitelerde. halbuki soyledigi bircok sey hala gunumuzde bir sistem olarak dunyaya hakimdir kurdugu burokrasi hiyerarşisi yani bol yonet mantıgı ve organizasyon iletisimine etkileri onemlidir. daha dikkatli incelenmesi gerektigini dusundugum alman dusun insanı.

edit:savaslar ve hastalıklar gereklidir der cunku geometrik olarak nufusu dogal kaynaklar karsılamaz bu durumlarda bu iki unsur devreye girmelidir tezini savunur.
sirinsem gunahim ne
protestanlıkla kapitalizm arasında ki ilişkiyi açıklarken sermaye birikim sürecinde en önemli aşamanın protestanlıkta katoliklerin aksine zenginlerin günahkar sayılmaması ve çok çalışmanın ibadet yerine geçmesi olduğunu belirtir.

bu özellikleriyle birlikte protestanlığı geçmiş uygarlıklarla karşılaştırarak protestanlığın kapitalizmi doğurduğu sonucuna varır.
ankakusu
sanilan aksine protestanligin, kapitalizmi dogurdugunu soylememistir.
ona gore kapitalizme en entegre mezhep protestanliktir.
bunun ise protestanlarin zevk ve sefa ugruna para harcamayip kazandiklarini yatirima donusturen ve hayir islemeyi seven tipte olduklarindan dolayi kaynaklandigini belirtmistir.
jelibonur
max weber kapitalizm’i sosyolojik cerceveye oturtan alman bilge kisisidir.bugun halen weber’in kapital sistemi ülkelerce uygulanmaktadır.bireyin yalnızlasması,modern ailenin cözülmesi,emek yogun üretimden-teknoloji yogun üretime gecis asamaları ve bu baglamda dinsel gelismelerin meydana gelmesi protestanlıgın yayılması kim daha cok hizmet ederse onun ahirette yeri daha saglam olur düsüncesinin ortaya cıkması gibi daha sayısız gerek toplumsal gerek ekonomik gerek dinsel gerek hukuksal alandaki düzenleme,yenilenme,degismelerin bir nevi öncülügünü yapmıstır.bugun modern avrupa ve amerikada ki modern ailenın cözülmesi cocukların aile dısında burokrasiye teslim edilmesi düsüncesi hata olarak kabul edilmekte ve geri adımlar atılmaktadır.
seyhmerat
emile durkheim’in yanisira sosyoloji’nin bir diger onemli ismidir. weber, bir toplumu incelerken emile durkheim soylemis oldugu: " bir toplumu anlamak icin o toplumdaki farkliliklari anlamak gerekir." ilkesini asla reddetmez, ancak ona gore bu yetersizdir. weber’e gore bir toplumu anlayabilmek icin o toplumun kulturel degerlerine, kulturel faktorlerine de bakmak gerekir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol