mantar

0 /
pipisik
ayakta çıkanı var, elde çıkanı var, ağacın dibinde çıkanı var, tarlada çıkanı var... her yerde türüyor bu. götte çıkmaması iyi ama.
nerobianco
ister tavada ister fırında haftanın her günü ana yemek ya da garnitür olarak tüketilebilir bir orman bitkisi.eskiden çok fazla zehirlenme vakası oluyordu bu bitkiden.
kalia
bir aralar (bkz: doksanlar) ülkemizde köylüsü ,piknikçisi falan her bulduğunu toplayıp yemek suretiyle zehirlenmekteydi.sonraları kesildi bu haberler.
urban f
( fütr ) :boy, biçim ve bölge bakımından büyük değişiklikler gösteren, yüz bin kadar çeşidi bulunan bir çeşit bitkidir. karada ve tatlı sularda yaşarlar. mantarların içinde tıbbi etkileri olanlar, gıda olarak kullanılanlar, zehirlenmelere sebep olanlar, hayvanlarda ve bitkilerde hastalık yapanlar, antibiyotik madde oluşturanlar ve kimya sanayiide kullanılanlar vardır.yenen mantarların çoğu bazitli mantarlardır. bunların 500 kadar cinsi ve 13500 kadar türü vardır. sporları şişkin bir hif ucunda 4 tane olarak meydana gelir. makbul olan türü şemsiye mantarıdır. büyük ve göz alıcı bir şekildedir. şapkası başlangıçta yuvarlak veya yumurta biçimindedir. sonradan çan, şemsiye veya tabak şekline döner. rengi beyazımtırak gri ile esmerimtırak gri arasında değişir. çapı 25-30 cm kadardır. eti yumuşak ve süt gibi beyazdır. lezzeti hoştur. yer mantarı da yenir. huni biçimindedir. şapkasının eti sarımtırak beyaz ve sarı kenarlıdır. kokusu kayısıyı hatırlatır. lezzeti ise karabiberi andırır. hazmı güçtür.

kullanıldığı yerler:
etin yerini tutar. protein değeri etten fazladır. yorgunluğu giderir. düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirir. kansızlığı giderir. bedenin gelişmesinde yardımcı olur. romatizma ve üremi olanlar yememelidir.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol