madalya

64r1h
muharebelerde üstün başarı gösterenlere, önemli bir olay veya yarışma sonunda derece alanlara verilen madeni nişan. madalya basımı, tarihin çok öncesine dayanır. abbasiler zamanında, önem arz eden bazı hadiseler sebebi ile atiye dinarı denilen madalya basıldı. abbasi halifelerinden muktedir’in bastırdığı madalya, berlin müzesinde bulunmaktadır. büveyhoğulları’ndan izzüdevle bahtiyar tarafından basılan 36 mm çapında 18,30 gram ağırlığındaki bir altın madalya, istanbul arkeoloji müzesinde mevcuttur. bu madalya, 976 senesinde halife tayi’nin, izzüddevle bahtiyar’ın kızıyla evlenmesi sebebiyle, hatıra olarak bastırıldı ve mahdut zevata verildi. anadolu selçuklularından ikinci keyhüsrev de, 1245 senesinde 41 mm çapında ve 134,25 gr ağırlığında bir atiye dinarı bastırdı. osmanlı devletinde de, ilk defa 1730 senesinde ferrahi denilen altın madalya basıldı. üçüncü osman han zamanında basılan sikke-i cedid madalyası da altındandı.

madalya’nın şekli, özellikleri, veriliş esasları, veraset, kayıt ve tescil işleri bakımından en geniş şekli ile türk silahlı kuvvetlerinde düzenlenmiştir. genelkurmay başkanlığınca hazırlanıp yayınlanan yönetmeliğe göre sekiz çeşit madalya vardır:

komple teorisyen
önemli bir alanda başarılı birşey yaptığınızın kanıtı olan nesne.derecelendirme ölçeğidir. altın,gümüş,bronzve altın suyuna batırılmış formları vardır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol