kılavuz kaptan

orqn
bu ünvana sahip olabilmek için öncelikle süvari olarak en az 1 sene denizde çalışmış olmanız gerekir.daha sonra hakim olduğunuzu düşündüğünüz bölgede bir nevi stajyerlik yaparsınız.belli bir süre içerisinde belli bir miktar gemiye gece/gündüz kılavuzluk yapılmasına yardımcı olursunuz.bu süre ve eşlik edilmesi gereken gemi sayısı her bölgede farklıdır.tabi bunların dışında bir de geçmeniz gereken yazılı sınav vardır.
bb
kılavuz kaptan, bir ülkeye gelen gemiye çıkan ilk kişi, ayrılan gemiye çıkan son kişidir. dolayısıyla ilk ve son izlenimi verecek kişi olarak, bir anlamda ülkesinin temsilcisidir. meslek adamı olarak ise kılavuz kaptan, belli bir kılavuzluk bölgesi içinde geminin bir rıhtıma yanaşması ve rıhtımdan ayrılması sırasında seyirle ilgili yerel ve operasyonel bilgisi ile manevra yaptırma konusundaki uzmanlık deneyimini kullanarak gemiyi sevk ve idarede bulunan kişidir diye tanımlanabilir.

kılavuz kaptan kendi kılavuzluk bölgesindeki özel yasal düzenlemelerden ve o bölgeye özgü koşullardan tam olarak haberdardır. gemi kaptanının ise bu bilgilerin hepsine sahip olması beklenemez. kılavuz kaptan, geminin seyir durumunu etkileyebilecek bütün yerel unsurları bilir. kuvvetli akıntılar, sığlıklar, feribot seferleri, deniz dibi tarama faaliyetleri ve diğer tehlikeler bunlar arasında yer alır. kılavuzluk yaptığı ülkenin dilini bildiğinden bu avantajını da haberleşmede kullanır. bu çerçevede liman yetkilileri, deniz trafik hizmetleri (vts), römorkörler, palamar personeli ve diğer gemilerle önemli bir haberleşme bağlantısı kurar.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol