üretim kavramının boyut atlamasına olanak sağlayacak endüstri devrimi.
teknik kavramlara çok girmeden şu şekilde anlatılabilir;
çin gibi ülkelerde insan sayısı üretim hacmini arttıran en önemli unsur olarak ele alınırsa, üretime katılan insan sayısını minimumda tutarak, birbirleriyle sürekli bir iletişim halinde olan makinelerin üretim yaparak üretim hacmini arttırması işlemidir, üretime katılan insan sayısının önemi azalır.
nesnelerin interneti ya da internet of things kavramının yaygınlaşıp endüstriye entegre edilmesi olayıdır.
bu olay sayesinde otomasyon sisteminin boku çıkarılıp işler insan faktörünün üretim sürecinin dışına atılması ile sonuçlanacaktır.
birbirleriyle iletişim halinde olan sensörler, elektrik motorları, konveyörler, agvler, montaj hattı makineleri, yükleme indirme sistemleri ve bir sürü makine bir bütün halinde çalışıp, indirme istasyonundan aldıkları hammaddeyi üretim bandı sonunda son ürün haline gelene kadar işleyip, bu işlemler sırasında ürünün gerekli kalite testlerini gerçekleştirip kontrolünü yapıp, istenilen yükleme istasyonuna indirip buradan da sevk edilecekleri lokasyonlara götürecek tırlara yükleyip üretim sürecini gerçekleştireceklerdir.
böyle olunca ne olacak?
sen nüfusunu arttırsan da, iş gücünü ucuzlatsan da, üretim verimliliği konusunda arşa ulaşmış 400000 nüfuslu küçük bir avrupa ülkesi değil senin, çin'in üretim rakamlarına erişip daha yüksek kaliteli ürünü çin'den ucuza pazara sunabilecektir.
güzel ve hüzünlü ülkemiz doların artışını seyr ededursun, almanlar bu konuyu oldukça ciddiye alıp yatırımlar yapmaya başladı bile, biz çok tren kaçırdık bir tanesi de bu olur.
industry 4.0
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?