havuz problemleri

0 /
delirtmeyinlanbeni
herkesin hayatının bir döneminde karşılaştığı, o alttan suyu boşaltmakta olan musluğa küfrettiği/sinirlendiği problemlerdir.

kardeşim madem biz bu havuzu doldurmaya çalışıyoruz, ne diye aşağıdan boşaltan bir musluk var?
orqn
önyargılı yaklaşılan matematik konusudur.oysa formüle falan ihtiyaç duyulmadan düz mantıkla da çözülebilir.ayrıca ösym de son yıllarda bu konudan ya hiç sormuyor ya da çok kolay soruyor.
independence
hayatimi kabusa ceviren problemlerdi bunlar zamaninda.

bir havuz dakikada $u kadar hizla 5 musluk tarafindan doluyorsa ve bir diger yandan dakikada $u kadar hizla 3 musluk tarafindan bo$aliyorsa, bu durumda turkiye’ye demokrasinin tam olarak gelmesi kac i$ikyili zaman alir.

oeah be arkada$.bana ne elalemin havuzundan.benim havuzlu evim villam var mi? yok.bana de ki "banyodaki kuvet banyo muslugu ile $u kadar dakikada doluyorsa bikbikbik" amenna.buna cevap veririm, ne de olsa gercek hayatimdan bir kesit.ama bana ne elin havuzundan, bana ne kac muslukla kac dakikada doldugundan.ha yine desen ki "divan otelinin havuzu $u kadar dakikada $u kadar musluktan doluyor, bu arada havuzdaki bikinili kizlarin bikinilerinin siyrilmasini gorebilmek icin havuzun dibinde kac dakika nefessiz kalabilirsin" de, bak o zaman baliklar halt etmi$, birak nefessiz kalma suresini havuzun dibinde sabahlarim bile.ama yok, illa elalemin musluklarindan elalemin havuzlarini doldurma fantazisi ya$atacaklar ogrencilere.

bu sicakta zaten boyle bir soru soran olsa direk doverim, hic acimam.
nickten yana sansim yok
hamdi, boş bir havuzu işeyerek 10 dakikada; muharrem, aynı havuzu ishal sıçarak 25 dakikada ağzına kadar dolduruyor.hamdi ile muharremin hacetlerini görürken yaptığı basınç nedir ve harcadığı enerji kaç joule’dir? 180 dakika da kaç insanın ağzına sıçabilirler?
kurabiye
inatla delik havuza su doldurmaya çalışmakla ilgili problemlerdir. bu da yetmiyormuş gibi bir de havuzun çeşitli yerlerindeki vanaları açmak zorunda kalır, vana ekler vana çıkarır delik açar ve delik sıvarsınız. bir de bunları saat hesabına vurmak zorunda kalırsınız.
hakem kalk dedi
matematikten birazcık anlayan insanların sakin islem yaparak ve islem takip ederek kolayca yapacagı problem cesididir sonucta kesir problemi sayısıdır ki kesirler 4. sınıf konusudur oss ye hazırlanıp universiteye gitmek isteyen bir ogrencinin kesirleri yapamadan boyle bir sey beklemesi zaten yanlıstır
with all my love
bir musluk bir havuzu 6 saatte doldurmaktadır.
bu esnada bir tren istanbul’dan yola çıkar.
12 havuz bakıcısı dolan havuzu günde 4 saat çalışarak,1 dakikada bir kovayı doldurmak suretiyle boşaltabilmektedirler.
istanbul’dan yola çıkmış olan trenin içi turşucuk dolu olup,6 numaralı kompartmanda bir ingiliz,bir fıransız ve bir türk bulunmaktadır.
türk,trene binmek üzere belediye otobüsüyle gelmiştir.otobüs,kadıköy’den yola çıktığında içinde toplam 32 yolcu bulunmaktaydı.
ilk durakta 4 kişi bindi,12 kişi indi,öbür durakta binen olmadı ama 8 kişi daha indi.inenlerden birinin ayağı bir çukura girdi.bu çukurda gündüzleri 90 cm yukarıya tırmanıp,geceleri, 40 cm geriye kayan bir solucan bulunmaktaydı.

trendeki fransızın elinde içinde 100 misket bulunan bir torba bulunmaktaydı.bu misketlerden 50 tanesi kırmızı,50 tanesi beyaz idi.

fransız torbayı ingilize uzatarak içinden bir kırmızı misket çekmesini istedi.ingiliz acaba kırmızı misketi bulabilmek için en az kaç misket almalıyım diye düşünmekteyken,havuz bakıcılarından birinin aklına bi şey geldi.
kovayı tartarak kaç günde havuzu boşaltabilirim diye düşündü.bir terazi bularak kovayı tarttı.kova,terazinin sağ kefesine konunca 20 kg,sol kefesine konunca 22 kg gelmekteydi.
kovanın gerçek ağırlığını bulabilmek için doğru tartabilen ağırlıklar bulunması gerektiğini biliyordu.ağırlıkların tanesi 50 kuruş idi.havuz bakıcısının cebinde 625 kuruş bulunmaktaydı.ağırlıklardan kaç adet alabilirim diye düşünürken ,kadıköy’den kalkan otobüs selamiçeşme’ye gelmişti.

otobüsün içinde aksi istikamette uçan bir sinek vardı. sinek dakikada 20 m uçabiliyordu.

otobüste bulunan bir öğrencinin aklına bu sineğin otobüsün ön camından arka camına kadar kaç dakikada uçabileceği şeklinde bir soru geldi.ancak cevabı bir türlü bulamıyordu,çünkü o gün bir sınava girmişti ve 4 yanlış bir doğruyu götürüyordu.toplam 80 soruluk bir sınavda öğrenci kesin doğru 52 soruyu yapabildiğini biliyordu.geri kalan 28 sorunun doğru olma olasılığı her soruda 5 şık olduğuna göre 1/5 idi.bu durumda kaç puan alabileceğini düşünmekteyken ,trenin makinisti treni otomotiğe bağlamış ve elindeki iskambil destesiyle oynamaktaydı.en çok 32 kağıt çekerek kaç kupa gelebilir şeklindeki olasılık sorusunu hesaplamaya çalışıyordu,ama hesaplamakta çok güçlük çekiyordu çünkü anesi ile kendi yaşlarının toplamı 62 idi.5 yıl sonra annesinin yaşı makinistin yaşının 2/7’si olacaktı.doğal olarak anneme ne hediye almalıyım diye aklı meşguldü.

bu durumda makinistin yaşı ile erenköy’de otobüste bulunan yolcu sayısının çarpımı havuzun hacmine bölünürse,ingiliz 4 kırmızı misket çekene kadar tren ankara’ya varabilir mi?(alıntıdır)
greyfurt
çocuklara bir problemi formülize etmeyi ve bunu yaparken rasyonel sayıları kullanmayı öğreten konudur.

hayatın hesap kitap gerektiren hemen hemen her alanında işinize yarar. (zamandan tasarruf ve hesap kesinliği sağlar)

malesef ülkemizde müfredat biraz ağırdır. erken yaşlarda öğrencilere gereğinden fazla bilgi yüklemesi yapacak şekilde modellenmiştir.(bu aksaklıkların bir kısmı zaman içerisinde giderildi ama daha çok yolumuz var)

bu yüzden havuz problemleri bazı öğrencilerin matematiğe olan başarabilme inançlarını biraz sarsar ve ön yargı geliştirmelerine sebep olur.

oysa; a/b + c/d = (a.d + c.b)/(b.d) olduğunu bilen herkes bu problemleri çözebilir.

özellikle üniversite sınavlarına hazırlanan bazı öğrencilerimizin bu konunun sorularını çözememesi çok acıdır. kendisine güvenen bir öğrencinin bu konuyu öğrenmesi en fazla 1 saat alır.
7doors
bu problemlerin çözümünde yanlışlık vardır.olay iki musluğun aynı anda açıkken bir başka musluğun da sessizden boşaltıyo olması kadar basit değildir.havuzun hacmi, toplam alkalinite, kalsiyum sertliği ve stabilizatör dikkate alınmalıdır bu hesaplamada.havuzun kaç saatte dolduğuyla yetinirseniz karşınıza daha vahim problemler çıkar.bunlar hem havuz için hem sizin için tehlike oluşturan cinstendirler.yosun, hastalıklar, klor kokular, bulanık su, renkli su, yanan gözler, lekeler gibi...o halde başvurulması gereken çözüm yolu öncelikle havuz filtrasyonu olmalıdır.bu sistem şu iki ana öğeden oluşmaktadır.pompa ve filtreböylece havuzun pompası suyun sirkülasyonunu sağlarken ve filtre de katı maddeleri tutar.
sonuç:3 tarafı denizlerle çevrili memleketimizin sularını kirletmeye devam edersek daha çook havuz problemiyle karşı kalacağızdır.


myysteriouss
illet bir konudur bu.ne denir ki daha..hayatım boyunca sevmedim sevdirilicebileğini de sanmıyorum şahsıma..matematik ayrı olaydır bu konu matematiğin için de apayrı bir olaydır;soğutur mazallah..acaba havuz problemlerini sevmek,zevkle çözmek nasıl bir duygudur diye de hep düşünmüşümdür..ha bir de;
(bkz: bsg)
faten
su sekilde bir kısayol ile rahatlıkla cozulebılır ;

muslukların havuzu tek baslarına kac saatte doldurdukları zaten sorularda verılmektedir .. muslukların tek baslarına doldurma surelerinin okeki havuza verılır ..daha sonra tek tek havuz/musluk yapıp muslukların saatte akıttıkları su litresi bulunur..

daha sonra dolduran muslukların akıttıgı sular - bosaltan muslukların bosalttıgı sular yapılır ..

bulunan sayı havuza bolunurse sonuc elde edılır..


bir örnekle ; bir musluk havuzu tek basına 12 saatte doldurabılmekte ,diğer musluk aynı havuzu 8 saatte doldurabılmekte ,son musluk aynı havuzu 24 saatte bosaltabılmekte ,buna göre 3 musluk aynı anda acılırsa havuz kac saatte dolar ?

havuza 24 dersek ;

1.musluk :24/12 : 2 (saatte akıttıgı su mıktari)
2.musluk :24/8 : 3 (saatte akıttıgı su mıktarı)
3.musluk :24/24 : 1 (saatte bosalttıgı su mıktarı)

2+3-1 : havuza saatte 4 litre su akıyor ..

24 litre nın dolabılmesı ıcın : 24/4 :6

havuz 6 saatte dolar

xerxes
bana "bir insanın havuzla ne problemi olabilir ki" dedirten başlık. girersin havuza, yüzersin, işersin, "aburru, buburru" gibi amelece sesler çıkarır, sonra da çıkarsın.

budur hoca...
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol