22 temmuz seçimlerinden sonra oluşan mecliste eğer ki meclis başkanını seçebilecek mutabakat sağlanırsa -ki 367 kararı bu meselede de kafaları karıştırmıştır- ve yeni hükümet güvenoyu alırsa ve yeni hükümet 367 milletvekiline sahip bir parti veya koalisyon hükümeti değilse ve muhalefet de hükümetin cumhurbaşkanı seçmesini arzu etmiyorsa ve meclise girmeyerek toplantıya katılımın 367 olmasını engelleyebiliyorsa ve haliyle bu durumda meclis cumhurbaşkanını seçemediği için anayasanın 102. maddesine göre derhal tbmm seçimleri yenilenir. ancak bu şekilde yeni cumhurbaşkanının seçilmesi süresi uzar.
11. cumhurbaşkanını yeni meclis seçecektir. çünkü halkın seçmesi yasası ancak referandumdan sonra yasalaşacaktır. şu anlık yasalarda bir değişme söz konusu değildir. ama yukarıdaki paragraftaki önermem de kaos oluşturabilir.
halkın cumhurbaşkanıni seçmesi
bilindigi gibi bu durumu engellemek adina hem chp hem de cumhurba$kani tarafindan bu yasa tasarisi anayasa mahkemesine ta$inmi$ti.anayasa mahkemesinin bugun verdigi karara gore chp nin ve cumhurba$kaninin talepleri 6 oya kar$ilik 5 oyla reddedildi ve artik i$ referanduma kaldi.ekim ayinda yapilacak olan referandum durumu netle$tirecek.
demokrasilerde aslinda olmasi gereken bir mevzuudur cumhur ba$kaninin halk tarafindan secilmesi. ancak konu turkiye oldugu vakit, bize gore duzen bize gore demokrasi anlayisinin hukum surdugunun bilincinde olursak eger, bu surecinde bize gore olmasi nedeniyle cumhur ba$kanini halk degil meclis secer. ancak $unun da altini cizmek isterim ki eger halk secerse cumhur ba$kanini bu hata olur günümüz turkiyesinde. cunku insanlar bilincsiz bir $ekilde, onlara kim ne daha cok verirse oylarini ona atiyorlar. bazilari ise partinin amblemine vurulmu$, kimi turbani destekliyor diye, kimi ise cumhuriyetcilik sancagini elinde bulunduruyor diye oy atiyor. ancak bizim siyasi kulturumuz cok zayiftir, bu gozden kaciyor. adamlar bilerek oy vermiyorlar,keza cumhur ba$kanligi seciminde de bu olacaktir.demokrasinin temel nizami bu sekilde olmasina ragmen, halk secmemelidir.
(bkz: turkiyede ne zaman demokrasi oldu ki)
(bkz: bize gore demokrasi)
(bkz: turkiyede ne zaman demokrasi oldu ki)
(bkz: bize gore demokrasi)
halkin cumhurba$kanini secmesi ile alakali yasa meclis tarafindan onaylanarak cumhurba$kanina goturuldu ve ahmet necdet sezerin bu yasayi iki kere veto etmesi sonucunda referanduma vardi konu.halkin cumhurba$kanini secip secmemesine yine halk karar verecek anla$ilan.
ahmet necdet sezer i halk seçmemişti fakat genel kanıya göre en başarılı cumhurbaşkanlarındandı.kendisini cumhurbaşkanı seçtiren bülent ecevite dahi inançları doğrultusunda tavır almaktan kaçınmadı . demek ki iktidar ve muhalafetin üzerinde uzlaşarak seçecekleri cumhurbaşkanı en iyisidir. bugün halk cumhurbaşkanı seçerse halka sempatik gelen herhangi biri c. başkanı olabilir fakat bu pek de devletin, milletin hayrına olmaz.
cumhurbaskanını halkın secip secmemesi birseyi degistırmeyecektir.zira olası cumhurbaskanının veto ettigi her karar temcit pilavı gıbı tekrar onune surulmesi muhtemeldir.
bu sefer halka darbe vurulacağının göstergesidir.mevcut meclisin seçmesi ile halkın seçmesinin bir farkı yok şu an için.çünkü tek başına bir iktidar mevcut ve popularitesi hız kesmedi hatta arttı.bugün laiklik elden gidiyor diyerek seçilmesine izin vermeyenler zannediyor musunuz ki yarın halkın doğrudan iradesine de karşı çıkmasın? ne de olsa her şey laiklik için...
örnek uygulamaları bir çok olduğu halde, cumhurbaşkanlığı seçimini engellenmek ve rutin uygulamayı işlerine geldiği gibi değiştirmek isteyen çevrelerin, seçimlerden önce sıkca dillendirdiği temenni.
aynı gruplar şimdide "halk seçmesede olur aslında" şeklindeki eğilimlerini dışa vurmak için kılıf arayışındırdadırlar.
aynı gruplar şimdide "halk seçmesede olur aslında" şeklindeki eğilimlerini dışa vurmak için kılıf arayışındırdadırlar.
halk bilincli olmadigi surece hata olacak eylemdir.
1 mayis 2007 de recep tayyip erdoganin yaptigi basin toplantisinda dile getirdigi ve gundeme bomba gibi dusen olay. bir nevi hodri meydan.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?