galata kulesi

hera
ışıklarının bir bölümü yanmadığı halde ampulleri değiştirilme zahmetine katlanılamadığı için geceleri büyülü silueti bölünen tarihi yapı.
performer
80li yıllarda intihar etme yeriydi,semtin adı kuledibi,o yıllarda bu semtte oturduğumuzdan biliyorum bir emekli ve bir öğrenci kızın intihar ettiğine şahit oldum,bu dertli 2 insanın kendini boşluğa attığı kulenin adı.
bulut
en üst katına 15 öğrenciyle çıkıp muhteşem manzarayı onlara anlatarak bir tur attığım kule.siz mi dönersiniz, o mu yoksa istanbul mu belli olmaz.
ilean
galata kulesi 1384 yilinda galata denen ceneviz kolonisinin surlari arasindaki en yuksek noktaya yapildi.

galata kulesi osmanli’nin ilk donemlerinde yeniceriler tarafindan kullaniliyordu. kule 16. yy’da kasimpasa’daki donanmada tutsaklarin barindirildigi yerdi.

ii. selim doneminde (1566-1574) galata kulesi asil gozlemevi pera’da olan turk astronomu takiuddin tarafindan yenilerek gozlemevi olarak kullanildi. daha sonraki yuzyilda ii. mustafa doneminde (1695-1703) seyhulislam feyzullah efendi bir cizvit papazi ile birlikte kulede bir gozlemevi kurmaya calistiysa da bu cabalari 1703 yilinda oldurulmesiyle yarim kaldi.

galata kulesi osmanli doneminde, cesitli sebeplerle, fakat ozellikle 1794 yilindaki (iii. selim donemi) buyuk galata yangini nedeniyle ii. mahmut tarafindan 1832 de yeniden yaptirildi.

kulenin konik tepesi. 1875 yilinda bir firtinada uctu ve daha sonraki restorasyon sirasinda yenilenmedi. bundan sonra kule 1964 e kadar yangin kontrol istasyonu olarak kullanildi ve 1967 de turistik hizmete acilana kadar restorasyon icin kapali kaldi. bu restorasyon sirasinda osmanli doneminde yapilan degisiklikler de goz onune alinarak cenevizliler donemindeki yapiya daha uygun olmasi icin konik tepe tekrar eklendi.

http://www.galatatower.net/
independence
daha eski bir kulenin yerinde 14–15 yy.larda insa edilmisti. halic’in, tarihi istanbul’un, bogazici girisinin ve asya yakasinin benzersiz manzarasi en muhtesem sekilde galata kulesinden gorulur. limani ve sehri gozetlemek gayesi ile kurulan kule degisik amaclarda asirlarca kullanildiktan sonra, gunumuzde de orijinaldeki gibi, manzarayi seyretme isi gormektedir. asansor ile cikilan kulenin ust iki kati restaurant ve gece kulubu olarak organize edilmistir. buralardan ve panorama terasindan istanbul’un gorunumune doyum olmaz. buraya ozgu atmosfer ve guzel bir manzarada, oryantal dansozler, folklor ekipleri, sarkicilar ile renkli istanbul geceleri yasanir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol