fareler ve insanlar

independence
izmir il milli egitim mudurlugu tarafindan kitabin kimi bolumleri sakincali bulunarak kitaptan cikarttirilmi$. sanirim fareler kismi sakincali bulunmu$ sadece insanlar bolumu kalmi$. milli egitim bakanligi da sus pus konu ile alakali galiba. devletin onemli bolumlerinde kadrola$mayi bilirdim de bu kadrola$manin bu denli a$ikar i$ler yapacagini pek tahmin edemezdim.
aello
filmi, diğer kitapların filmlerinin aksine aslında iyi gibidir. ama kitabı elbette çok daha güzeldir, insanı içine alır.

başlığındaki "fareler" sözcüğü, bana kalırsa lennie’nin sürekli mıncıkladığı farelerde bağdaşmamaktadır, çoğu kişi böyle sanar. bence o, insanların fareler kadar küçültürlmesi, ezilmesi, acı çekmesi babındadır çünkü iki dost da hayatları boyunca sürünmüşlerdir resmen ve en sonunda george en yakın arkadaşı lennie’yi, onu kurtarmak için öldürecektir. mutsuz sonun mutluluğudur çünkü eğer yaşatsaydı başlarına çok daha beter işler gelebilirdi. dolayısıyla son, her ne kadar mutsuz olsa da en mutlu şeklindedir.
tiryaki
hareketlerinden açıkça şizofreni olduğu belli olan lennie’nin ya da başka bir deyişle ;zayıf karakterli insanların hayata tutunma çabalarına,ırk ayrımcılığına,alt tabaka ile üst tabaka arasında süregelen çekişmeye ve daha bir çok önemli meseleye el altından göndemeler yapan eşsiz bir john steinbeck eseri.
xerxes
okuduğum en güzel romanlardan biri, bir john steinbeck şaheseri.

kafası çok iyi çalışan george ile biraz denyo ama güçlü bir vücudu olan lennie adında iki dostun acıklı hikayelerini anlatır. iki arkadaşın ortak bir hayalleri vardır: "çiftlik kurmak". para kazanmak için bir çftliğe işçi olarak girerler. çiftlikte birbirinden değişik insanlar ile karşılaşırlar. her zaman lennie’yi kollamak zorunda olan george’un üstündeki yük gittikçe ağırlaşır. hele bir de karşılarına çok güzel ama kafa karıştırıcı bir kız çıkınca işler iyice arap saçına dönüyor.

steinbeck’in çok hoş bir anlatımı olduğunu da eklemeliyim. romandaki karakterleri çok güzel bir şekilde okuyucuya tanıtmış ve ortaya güzel bir roman çıkmış.

amerikan edebiyatının en güzel örneklerinden biri...
carpediem
gerizekalı, çok iyi niyetli ama fazlasıyla güçlü olan bir adamla çelimsiz fakat akıllı bi adamın dostlugunu anlatır. fiziksel güç ve zeka kavramlarına, o zamanlardaki çalışma şartlarına değinmiştir. ama asıl dikkat çeken iki adam arasındaki bağdır. arkadaşınıza senelerce, ana baba gibi göz kulak olup, hayatınızı ona göre yönlendirebilir miydiniz? sorusunu sordurur okuyucuya.

-spoiler-

asıl can alıcı nokta, "arkadaşınız, ona zarar verecek, işkence çektirecek insanların eline düşmesin diye onu öldürmeyi göze alabilir miydiniz? hayattaki tek dostunuzu öldürmek zorunda kaldıgınızda seçiminiz ne olurdu?". bunları düşündürür insana. oldukça etkileyici bir romandır.

-spoiler-
strahd
steinbeck’in nerdeyse çocuk kitabı denilecek sadelikte bir dil ile yazdığı ama pek tabi çocuk kitabı olmayan insan ilişkilerini güzel yansıtan eseri. ayrıca geçtiği zaman hakkında da insanın kafasında fikirler oluşmasını sağlar.
alfi
john steinbeck çok enteresan olmayan bir konuyu yalın dili ve müthiş betimlemelerle süslemiş, ortaya okuduğum en güzel kitaplardan bir tanesi diyebileceğim kitap çıkmıştır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol