esperanto

mad
"ümit eden" anlamında anadilleri farklı olan insanlar arasında anlaşmayı kolaylaştırmayı amaçlayan yapay bir dildir.

1887’de polonyalı musevi asıllı göz doktoru ludwik lejzer zamenhof tarafından icat edilmiştir.

dr. zamenhof’un bulunduğu bölgedeki insanlar lehçe, rusça, yidiş gibi farklı diller konuşuyorlardı. zamenhof bu insanların birbirleriyle anlaşmalarını kolaylaştırmak için hiç değişmeyen ve istisnası olmayan 16 ana kurala dayalı ve kelimelerinin köklerini genellikle bu avrupa dillerinden alan esperanto dilini icat etti.

esperanto, hint-avrupa dilleri (ari diller) arasında sayılabilir. ancak, morfolojisi macarca, türkçe gibi bitişken dillere benzer. 1,6 milyon kişinin bu dili konuşabildiği iddia edilmektedir.

sözcük dağarcığı daha çok hint-avrupa dillerinden gelmektedir.
zerkalo
sadece 16 kural barındırdığı söylenen gramer yapısıyla, basitliğiyle, anlaşılırlığıyla, yazıldığı gibi okunması okunduğu gibi yazılması gibi özelliklerinden olsa gerek dünyada 1.000.000 dan fazla sayıdaki insan tarafından öğrenilip konuşulan, milletler arası tarafsız bir dil sevdasıyla orta atılmış ütopik ama zevkli dil.5-10 günlük bir kasmayla bülbül gibi esperanto dili şakımanın mümkün olduğu söyleniyor.esperanto diliyle iletişim kuranlara esperantist deniyormuş.hatta esperanto dilini öğrenmek ingilizceyi de geliştiriyormuş.

revenant
yeryüzündeki en yaygın yapay dildir.1887 yılında polonyalı doktor ve dilbilimcisi lazarra l. zamenhof tarafından yaratılmuştır.doktor esperanto takma adıyla yayınlanan "ırklararası dil" kitabıyla,polonyalı doktor evrensel barışa katkıda bulunmayı amaçlamıştır.neclatin dilinden esinlenmiştir.fonetik ve gramer açısından oldukça basittir.birçok dilbilimci esperanto’nun tüm dillerden daha kolay öğrenebiliceğini ileri sürmüştür.esperanto başlangıçta oldukça ilgi çekmiştir.40.000’e yakın eser bi anda bu dile çevrilmiştir.bugün büyük çoğunluğu doğu avrupa ülkeleri olmak üzere yaklaşık 2 milyon insan bu dili konuşmaktadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol