ekmek bulamazlarsa pasta yesinler

zifir
okullarda ders dye okutulan kurgusal tarihin açmazlarından biridir bu söz. kimileri evet böyle bir söz edilmiş parçalayın yok edin tarzı bir anlayışa sahipken bazı insanlar da sözün yanlış nakledildiğini pastadan kastedile şeyin bildiğimiz pata değilde makarna hamurişi vb gibi bir şey olduğunu idda etmektedir. hatta bununla da yetinmeyip aslında kraliyet çevresinden kimsenin böyle bir kelam etmeyediğini bunun ihtilale zemin hazırlayan düşünce takımının başının altından çııktığını söyleyenlerde vardır. tabi herkesin kişisel tercihi ama kraliçe olsun olmasın kimsenin böyle bir sözü edecek kadar beyinsiz olduğunu sanmıyorum ben.
mitili
bu söylemde pastadan kasıt bizim bildiğimiz pasta değildir. pasta, farklı milletlerce farklı anlamlarda kullanılan bir kelimedir. mesela amerikalılar makarna der, ingilizler kek der, fransızlar hamurişi, poğaça, yarım ekmek et döner, acılı adana falan diyebilir. olabilir bunlar. kısaca mevzubahis pasta üzerine mum konan pasta değil, bu söylem de abes değil. bunu bilir bunu söylerim ben. bu düşüncemi de hayatım pahasına savunurum. yok lan şaka diyorum banane.
delibas
"hergün banyo yapacağınıza üç günde bir başınızı yıkayın."

ankara yüksek zekalısı(!) melih gökçek’in su sıkıntısı çeken ankaralıya tavsiyesi. be adam! tuvalete dökecek su yok, sen hergün banyo yapmak yerine üç günde bir baş yıkayacak sudan bahsediyorsun. ne farkın var şimdi senin marie antoinette denen kadından?
(bkz: melih gökçek bizi tatile götür)
pelagehatun
marie antoinette’in burda pasta diye kastettiği şey aslında makarnadır. yıllarca bu yanlış anlaşılagelmiştir, ve kraliçe suçlanıp karalanıp durulmuştur. sanıldığı gibi bu kraliçe o kadar düşüncesiz, saf biri değildir. makarna da ucuz bir şeydir en nihayetinde.
zehnterdorf
marie antoinette’ in düşüncesizce kendi halkı için söylediği cümledir. bu tarihi bir gafı kendisi için oldukça hayati olmuştur.
imgoindeeperunderground
pastanin ekmekten daha pahali olabilecegini tahayyul edemeyen fransa kralicesinin aslinda iyi niyet cercevesinde lakin tamamen cahillik ile sarf ettigi cumle olup sonucunda halk pasta yiyememis ancak bu cumle kralicenin basini yemistir.

cumle sunun gostergesidir; gunumuzde magazin programlarinda "ekmek kac lira" sorusuna cevap veremeyen her 20 kisiden 18’i gibi tok acin halinden anlamaz, ayrica bu gibi insanlar "halk" olarak nitelendirilmis "cok calisip az yiyen" grubun tukettigi mallarin fiyatlarindan haberdar degildir. bunun iki sebebi vardir, ya o mallari tuketmezler yahut kendileri almaz, hizmetcileri alir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol