çocuk edebiyatı

fasa fiso
cocuk edebiyati’nda onemli olan cocuksu olmak degil cocuk gercekligini on plana cikarmaktir.cocuk kitaplarinin yazilmasi cocuk egitimindeki arayislarin sonucudur.16. yy’a kadar cocuklar icin yazilmis bir kitaba rastlanmamaktadir.johann amos comenius tarafindan 1637’de yayimlanan ’’orbis pictures(resimlerle dunya) adli eser ilk resimli cocuk kitabi olarak kabul edilir.ulkemizde, cocuk edebiyati uzerine yazilar, dusunce ve oneriler, ilk olarak ikinci mesrutiyet donemi’nde gorulur.

ulkemizde cocuk edebiyati ile ilgili kitaplar yazan bazi yazarlar sunlardir:

muzaffer izgu - gulduren ucurtma
aziz nesin - simdiki cocuklar harika
mavisel yener - mustafa kemal in kayip seslerinin izinde
gulten dayioglu - suna nin serceleri
rifat ilgaz - halime kaptan


fasa fiso
çocuk edebiyatı, 15 yaş altı çocuklar için konuları, karakterleri ve kullanılan dil özelleştirilerek hazırlanan edebi eserlerin oluşturduğu edebiyat koludur.

anton çehov gibi edebiyat dünyasının önemli bazı isimleri bu kavramın bir edebiyat türü olarak ele alınamayacağını, yalnızca ’doz’ olarak edebi vurgunun hafifletilerek sunulduğunu vurgulamakta ve bu tartışma sürmektedir. edebiyatın dozunun hafifleştirilmesine türk edebiyatından örnek olarak ömer seyfettin, kemalettin tuğcu eserleri ya da yaşar kemal, aziz nesin gibi yazarların çocuk öyküleri gösterilebilir.

akademik olarak net bir tanımı olmasa da, çocuklara yönelik edebi ürünler yeni bir sektör yaratmış; böylece, çocuk edebiyatı, bir edebiyat türü olarak kabul edilmeye başlanmıştır.

çocuklara yönelik edebi eserleriyle dünya çapında en önemli isimlerden biri olan enid blyton, aynı zamanda yapıtları başka dillere en çok çevrilen ingiliz yazarlardan biridir. bu durum da, çocuk edebiyatına dünya çapında gösterilen büyük ilginin bir kanıtıdır.

türkiye’de, özellikle yalvaç ural ile öne çıkan çocuk dergiciliği ve gülten dayıoğlu gibi kimi yazarların roman ve öyküleri, bu alanın önemli eserlerinden sayılır.

çoğu zaman bu edebiyat türü içinde değerlendirilen masallar ise, akademik edebiyat tanımı içinde kesinlikle ayrı bir türdür ve çocuk edebiyatı içinde değerlendirilmez.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol