çankaya köşkü

independence
ankara’da yagan kar sebebi ile harika bir manzara olu$turmu$ bu ko$k. cumhurba$kanligi sitesinde ko$kte ki$ konu ba$ligi altinda yayinlanmi$ resimleri.

resimlere dikiz;

http://cankaya.gov.tr/sayfa/galeri/
angelus
onarımı için 30.7 trilyon liralık bütçe ayrılmış olan köşktür. insan merak ediyor bu bütçeyi çıkartan bireyler dayak mı yememişler, yoksa sayı saymasını mı bilmiyorlar.
mebs
merkezi ankara da bulunan, devletin zirve yöneticisinin ikamet ettiği şu anda ki misafirinin pek de dışarıya çıkmayıp içerisinde bulunmasından zevk aldığı, genişçe,büyükçe bir mekan.
şimdi de buraya girecek kişinin belirlendiği ancak belirlenecek kişinin adı ve kimliği üzerinde yoğun tartışmaların olduğu, ancak bu köşkün bu tartışmalara katılmayıp ’benim için farketmez kim gelirse gelsin’dediği bir mekan...
firambogaz
1930 yilinda atatürk’ün isteği ile, yapımı avusturyalı ünlü mimar prof. dr. clemens holzmeister’e verilmiştir. holzmeister’in, 20 mayıs 1930’da görevi üstlenmesinden beş gün sonra ilk tasarımı hazırladığı, iki gün sonra atatürk’ün istediği düzeltmeleri de yaparak proje taslağını teslim ettiği, 27 temmuz’da ise kesin plan ve maketi yalova’da atatürk’e sunduğu bilinmektedir.

kasım 1930 ayında yapım yerinin kararlaştırılmasının ardından atatürk, yapımla ilgili kararları tamamen holzmeister’e bırakmıştır. avusturyalı mimar yapı malzemelerinin tümünü avusturya’dan getirtmiştir. köşk’ün iç mekânlarının bir bölümü de viyana’da güzel sanatlar akademisi’nde tasarlanmıştır. holzmeister, yapımına 1931 yılı başında başladığı çankaya köşkü’nü, 1,5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlayarak 1932 haziranı’nda teslim etmiştir.

bodrum katının üzerine iki kat olarak yapılan köşk’ün giriş katı çalışma ve konukların kabul edildiği alan, üst kat ise ikametgah olarak düzenlenmiştir.

geleneksel türk ev stili ile batı’nın yaşam rahatlığının birleşimini yansıtan çankaya köşkü, 1932 yılından ölümüne kadar atatürk’ün ikametgahı ve çalışma alanı olmasının yanı sıra, istek ve uyarıları dikkate alınarak tasarlandığı için o’nun zevkini ve öngördüğü yaşam tarzını göstermesi yönünden de değer ve önem taşımaktadır.

çankaya köşkü, atatürk’ten sonra cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen sırasıyla,ismet inönü, celal bayar, cemal gürsel, cevdet sunay, fahri korutürk, kenan evren, turgut özal ve süleyman demirel’e hem konut hem çalışma binası olarak hizmet vermiştir. köşk, 9. cumhurbaşkanı süleyman demirel’den başlayarak, yeni hizmet binasının tamamlanmasıyla, yalnızca ikametgâh olarak kullanılmıştır.

yıllar içinde gereksinimlerden kaynaklanan kimi değişikliklerin yapıldığı çankaya köşkü, 2000-2001 yıllarında restore edilerek 1932 yılındaki aslına uygun duruma getirilmiştir.

türkiye cumhuriyeti tarihinin canlı tanığı olan, verdiği güven duygusu tüm ülkeye yayılan çankaya köşkü, halkımızın yüce atatürk ile başlayan süreçte her zaman sevgiyle yaklaştığı ve saygı gösterdiği, cumhuriyet’in varlığı ile özdeşleşmiş bir simge durumundadır.


zany
cumhurbaskanlarimizin oturdugu yere denir.. su siralar ahmet necdet sezer beyefendi oturmaktadir burada.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol