bilim ve yanılgı

nickten yana sansim yok
ilk baskısı 1997 yılında yapılmış bir taha akyol kitabı. yeni eklemelerle birlikte kitabın sayfa sayısı iki katına çıkmıştır neredeyse. yeni baskısı da 2010 yılında piyasaya sürülmüştür.

muhteşem bir kitaptır. ilk baskısını okudum. sonuncusunu da bugün aldım ve başladım. çok enteresan bilgiler var içinde.

ilk baskının arka kapağı:

günümüzün önde gelen gazeteci yazarlarından taha akyol’un, bundan önce yayımladığımız medine’den lozan’a adlı eseri ilgiyle karşılanmıştı. bilim ve yanılgı, akyol’un, yayınlarımız arasında çıkan ikinci kitabı... yazar, eserinin kaleme alınış gerekçesini şöyle açıklıyor: ’avrupa’da rasyonalizmin başlangıcı sayılan descartes’ın metot üzerine konuşmalar adlı kitabı, çıkışından iki yüz elli yıl sonra türkçe’ye çevrilmiştir. oysa gazalî ve ibni rüşd’ün kitapları, yayımlanışlarından elli yıl sonra batı dillerine çevrilmiş ve bu çeviriler, rönesansı uyandıran etkenlerden biri olmuştur. gerileme tarihimizin bir fotoğrafıdır bu zaman farkı! bu gecikmenin felaketli faturaları yetmiyormuş gibi, şimdi xxi. yüzyıl bizi ’bilgi toplumuna’ yetiştirmeye mecbur ediyor! nasıl başaracağız? eskiden düşündüğümüz gibi düşünerek bilgi sandığımız yanılgılarımızı tekrarlayarak nereye varabiliriz? bilim öncelikle metot demek olduğuna göre, artık düşüncelerimizi, ideolojilerimizi ’metot’süzgecinden geçirmemiz, metotla test etmemiz gerekmiyor mu?’ bir başka söylemle anlatırsak taha akyol, elinizdeki tuttuğunuz kitabında, okurlarına, uğrunda ömürler tüketilmiş sağlı sollu düşünce ve ideolojileri, bilimsel yöntem açısından sorgulamayı, sınamayı öneriyor.

yeni baskının arka kapağı:

taha akyol, bilim ve yanılgıyı yeniden yazdı. yeni verilerle, yeni olgularla, tarihten ve günümüzden alınmış ilginç örneklerle bilmek ve yanılmak sorunu tartışılıyor eski yunan ve islamda bilim... bilimler islamda nasıl gelişti, niçin söndü? bilim devrimi neden avrupada ortaya çıktı? önyargılarımız bilime karşı... komplo teorileri niçin cazip, neden yanlıştır? bilimsel düşünmek ne demek? üniversite ve bilim... dünya bilim üretiminin neresindeyiz? yökün artı ve eksileri nelerdir? bilim ve bilenler karl popperi niye tanımak lazım? orhan hançerlioğlunun zırvaları nedir? en büyük devrim, asya yeniden yükseliyor... batı hegemonyası sona mı eriyor? xxi. yüzyılda türkiye, avrupaya mı, asyaya mı yönelmeli? taha akyol, bilim ve yanılgıyı yeniden yazdı. yeni verilerle, yeni olgularla, tarihten ve günümüzden alınmış ilginç örneklerle bilmek ve yanılmak sorunu tartışılıyor.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol