bayan

0 /
kafamguzel
Bay kelimesinin türemişidir. Tıpkı teolojik hikayelerde ki kadının erkekten türeyişi gibi( malum kaburga kemiği mevzuu). Belki de bu yüzden pek hoş karşılanmaz bu hitap. Gerçi "kadın" gibi güçlü bir kelime varken dilde pek de lüzumu yokmuş gibi neyse .
herkonudafikrimvar
son yıllarda sanki küfür ile eş değer bir konumda olan kelime. biri ne zaman bayan derse hemen ayıplanıyor.
tam olarak hangi durumlarda kullanılması gerektiğini örneklerle söyleyen biri olursa çok iyi olur
walide sultan
universite yillarinda iki genc kiz minubuse, binmislerdir...ayakta takilmaktadirlar ...gidecekleri yol sadece iki duraktir... bir durak gecilmis nerdeyse inmeye hazirlanirlarken,oturan iki gencten birisi ayaga kalkarak yer verip kibarlik etmek istemistir ...hatta ’bayanlara yer verilmeli’ seklinde insanca bir moda bile girmistir...fakat diger arkadasi ayni mod da degildir, centilmen olmaya calisan kisi(!)digerini, su sozlerle uyarmak durumunda kalmistir "kalk lan karilara yer verek.."
cocabora
çoğu zaman söylendiğinde karşısındaki insanı yücelten,aslında yüceltmekten çok gerçek yerine oturtan sözcük.
ozerezgi
insanların dişisi, anamız, avradımız, yarimiz, uğruna öldüğümüz, öldürdüğümüz, lakin bir türlü kıymetini bilemediğimiz varlık.
kumralada
genellikle dolmuşlarda muavinlerin ve yılışık tezgahtarların "bağyaaan" şeklinde telaffuz ettiği kelime.
siz herhangi bir dükkanın önünden geçerken sizi gözüne kestiren tezgahtarın:
-buyrun bağyaaan içerde güzel modellerimiz var.
ya da
sanki erkekle kadın yanyana oturunca namus elden gidiyormuş gibi erkekleri kadınların yanından kaldıran muavinin:
-bağyaaan siz şu bağyaaanın yanına geçin
demesi.
ronniefrown
erkekler için bey, erkek, beyefendi gibi kelimeler kullanılırken kadına bayan denmesi maalesef ülkemizde cinsiyet ayrımcılığının ve erkek egemen, ataerkil toplumun bir simgesi haline gelmiştir. bu konuda ege üniversitesi ingiliz dili ve edebiyatı ve kadın çalışmaları bölüm başkanı profesör doktor günseli işçi nin öğütleri ve konuşmaları yıllarca kulaklarımıza küpe olmuş ve birçok kişi için önemli bir farkındalık yaratmıştır. çoğumuz farkında olmadan da olsa dilin bu ideolojik kullanımları ile gün içinde karşılaşıyoruz veya onları kullanıyoruz. bu bağlamda, bay kelimesini kullandığımız ölçüde bayan kelimesini kullanırsak hem dil hem de sosyal eşitlik anlamında daha doğru olacaktır diye düşünüyorum.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol