barsak tıkanması bağırsak düğümlenmesi ileus
alternatif isimler
paralitik ileus , intestinal volvulus , barsak obstrüksiyonu , ileus
tanım
barsak içeriğinin ilerlemesinin durması , geri tepmesi veya bozulmasıdır.
tam veya kısmen tıkanma olabilir ; karın ağrısı , bulantı-kusma ve gaz-dışkı çıkışının durması ile karakterizedir.
nedenleri,görülme sıklığı,risk faktörleri
barsak tıkanması mekanik veya mekanik olmayan ( dinamik ) sebeplerden kaynaklanabilir. çocuklarda ve infantlarda ( bebeklerde ) tıkanmanın majör sebeplerinden biri paralitik ileus’tur.
paralitik ileusun nedenleri : periton içi enfeksiyon mezenterik iskemi ( karındaki destek yapılara kan akımının azalması ) karında kan akımının kesilmesi , hasara uğraması böbrek ve göğüs hastalıkları karın içi ameliyatlardan sonra metabolik bozukluklar ( potasyum düzeyindeki azalma gibi )
bebeklerde mide-barsak iltihabı , elektrolit dengesizliği ve zatürre ; daha büyük çocuklarda periton iltihabı , patlamış apandiks ve üremi paralitik ileus sebebi olabilir.
paralitik ileus karın gerginliği , barsak seslerinin yokluğu (karın dinlendiğinde ses işitilmez) ve çok hafif ağrı ( mekanik tıkanmayla karşılaştırıldığında ) ile ortaya çıkabilir.
paralitik ileus insidansı , mekanik tıkanmayla karşılaştırıldığında yüksektir. ancak mekanik tıkanma kadar önemli değildir.
mekanik tıkanma barsak içeriğinin ileriye doğru hareketinin engellenmesiyle ortaya çıkar.
mekanik tıkanmanın sebepleri : fıtıklar ameliyat sonrası yapışıklıklar veya skar ( yara izi ) dokusu sertleşmiş dışkı , safra taşları tümör granülomatöz proçesler ( anormal doku gelişimi ) intususepsiyon ( = invaginasyon = ince veya kalın barsağının bir segmentinin teleskop gibi sonraki segmentin içine girmesi ) volvulus ( bükülmüş barsak )
tıkanmayla barsak kan akımı kesilirse , enfeksiyon ve gangren oluşumuyla doku ölebilir.
barsak tıkanması 2000 kişinin 2 sinde görülür.
risk faktörleri : geçirilmiş karın içi ameliyatları fıtıklar safra taşları enflamatuar barsak hastalığı ( crohn hastalığı gibi ) yutulmuş yabancı cisimler kronik kabızlık kalın barsağın divertiküler hastalığı
korunma
korunma , sebeplere yöneliktir.
tıkanmayla ilişkili durumların tedavisi ( tümörler ve fıtıklar gibi ) riski azaltabilir.
bazıları önlenemez.
belirtiler karın şişkinliği , gaz karın ağrısı ve krampları kusma ( kanlı kusma ) karın gerginliği kabızlık ishal gaz , dışkı çıkaramama barsak seslerinin artması
tanı/teşhis mekanik tıkanmanın başlangıcında stetoskopla karnın dinlenmesinde artmış barsak sesleri duyulur. tıkanma uzun bir süre devam ederse veya barsak önemli derecede hasara uğrarsa barsak sesleri giderek azalır ve kaybolur. paralitik ileus’ta barsak sesleri azalmış veya yoktur. baryum enema karın filmi üst sindirim sistemi ve ince barsak serileri ( grafileri ) serum elektrolitleri serum sodyumu tam kan tahlili sigmoidoskopi idrar amilazı serum amilazı karın bilgisayarlı tomografisi enteroclysis ( burun veya ağız yoluyla mideden barsağa geçen tüp içine kontrast maddenin verilmesiyle ince barsakların görüntülenmesi yöntemi )
tedavi
hastanede gerçekleştirilir.
nazogastrik tüple dekompresyon
nazogastrik tüple dekompresyon belirtileri geçirmezse veya barsak strangule olursa veya gangren şüphesi varsa tıkanmanın cerrahi tedavisi faydalı olabilir.
prognoz/hastalığın gidişi
tıkanmanın sebebine bağlı olarak sonuçlar değişir.
genelde prognoz çok iyidir.
komplikasyonlar/riskler
enfeksiyon
barsağın gangren olması
doktorunuza başvurun
gaz , dışkı çıkaramamakla gelişen devam eden karın gerginliği varsa veya yeni belirtiler gelişirse ...
http://www.hekimonline.com/yenisite/moduller/ansiklopedi/index.php?tid=1826
bağırsak düğümlenmesi
(bkz: bagirsak)
bağırsak olarak adlandırılan organın "lan bu bokun püsürün içerisinde ne işim var a.k, bi harekette yok zaten osuruktan gayrı" diyerek sıkılması ve bu sıkıntı sonucu olduğu yerde ters dönüp düğümlenmesi ile oluşan hastalıktır.
ps: gönül isterki daha bi bilimsel açıklama olsun ama eldeki veriler bu kadar.
ps: gönül isterki daha bi bilimsel açıklama olsun ama eldeki veriler bu kadar.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?