atatürk milliyetçiligi

stella
atatürk milliyetçiliği ırk esasına dayanmayan bir milliyetçiliktir. türkiye’de yaşayan herkesi türk kabul eder ve bu türkiye’deki tüm azınlık mensubu insanların üzerinde türkleştirme politikasının uygulanma zorunluluğunu getirir. amacı ‘vatan bölünmezliği’ni sağlamaktır. oysa yapılan kültürel bir katliamdır. ne var ki o zamanın şartlarında en uygun çözüm budur.
totentanz for eidola
atatürk milliyetçiliği ırkçılıktan farklı bir milliyetçilik olup ülkemizin şu anda ihityaç duyduğu milliyetçiliktir. orta doğu ve batının tam ortasında yer alan ülkemizin bu birbirinden farklı etnik yapılara karşı kendi özünü, öz benini en iyi şekilde benimsemesidir. milliyetçilik kelimesini görür görmez faşizm yaftasını vuran bünyelerin hedef tahtası haline gelmiş olması bile atatürk milliyetçiliğinin bir etnik varlığın ve çeşitliliğin bir garantisi olma gerçeğini yok edememiştir.
connor mac leod
esas milliyetçiliktir bu,hiçbir henüz hiçbir dejenerasyona uğramamış,etnik milliyetçilik ve kafatasçılıkla yakından uzaktan ilgisi olmayan ve türk halkının ihtiyacı olan...
a momentary lapse of reason
sanıldığı gibi son yıllarda popüler olan içi boşaltılmış bir milliyetçilik kavramı değildir. irk esasına dayanmaz, evet ama bu türklük kavramı ırk esasına dayanmadığı içindir. atatürkün zamanındaki milliyetçilik, kendimize ait olan bir dünyada kendi kültürümüzle yaşamak demektir.

edit: sayın kötüleyici, hayallerini yıktığım için özür dilerim. atatürkü daha iyi tanıdıkça daha çok üzüleceksin.
ankakusu
bu konuyu açiklarken bir çok kisinin, bana göre, yaptigi bir yanlis var. irk temeli üzerine kurulmadigi, çogu zaman vurgulanir. tamam bu dogrudur atatürk milliyetçiligi kültürel birliktelige vurgu yapmistir, ama irk temeli üzerine kurulmus olan görüs, milliyetcilik olamaz ki zaten...
olabilir mi yoksa? benim bildigim onun adi irkçilik olur. millet ile irk’i karistirmamak gerekir.
ya basta viva zapatista
milliyetçiliğin tatlı su ya da tuzlu susunun olamayacağı realitesinden hareketle milliyetçi ideolojiyi farklı gösterme çabasıdır.ırkçı olmayan ya da eninde sonunda olmayacak milliyetçilik çeşidi yoktur, olamaz.mustafa kemal’in bir ulus yaratmak amacıyla söylediği kimi sözler ile davrnaış biçimlerini de bugün yeniden tanımlamak gerekmektedir.adına ister türk, ister kürt ,ister atatürk, ister islam ya da başka bir milliyetçilik deyin ana tema ve ideolojik yapı değişmez.
ayrıca bir de milliyetçi ideolojiyi ülke ve halk sevgisiyle karıştıranlar vardır ki bu abesle iştigaldir.
sonuç olarak, atatürk milliyteçiliği türkiye cumhuriyeti kurulurken ulus yaratma gayesiyle ortaya çıkmış , ulusu yarattıktan sonra da ortadan kalkmışi, bugün için ırkçı yaklaşımlara laternatif olamayacak bir milliyetçilik tipidir.milliyetçiliğin önüne sıfatlar koymak yerine enternasyonalizmi benimsemek en hakikatlisidir.
darkkwayy
dahil olduğu milleti ülkesini sevmek ulusal değerleri benimsemek , sahip olduğu gelenek ve görenekleri koruyarak yurduna sahip çıkmaktır milliyetçilik..sanılanın aksine bir üstünlük - diğer milletlerden farklı olma - veya ırkçılık söz konusu değildir..atatürk milliyetçiliği sadece okullarda öğretilen bir ders olmamalı .sadece laf olarak kalmamalı dillerimizde..önemli olan bu kavramı gerçek hayata başarılı bir biçimde geçirebilmek ve uygulayabilmektir...
urban f
ağdalı laflarla kafamdakini aktarma becerim yok , lakin susup okumak ta içimi rahatsız etmeye başladı : günümüzdeki problem hiç bir şekilde "atatürk milliyetçiliğini " yeniden tanımlama ihtiyacından değil , yıllardır bize atatürk ün sadece ders kitaplarında anlatılan ulu önder meziyetinin yanı sıra , zeki ,ülkesinin bir çok yerinde bulunmuş ,dönemin şartlarını ve güçlü ülkelerin diğer ülkeler üzerindeki tüm zamanları kapsayan doymak bilmeyen egemenlik isteğini, ancak bu toprakların ekmeğini yemiş vatanseverler olarak omuz omuza vererek durdurabilecek insanları birleştirebilecek tek ortak payda türk milliyetçiliğini düşünüp hayata geçirmiş bir düşünce adamı olduğunu ,onu gerçekten tanımak ihtiyacımızın karşılanamamış olmasındandır.
ve atatürk milliyetçiliğine burun kıvıranlara son bir sözüm :bir sürü kitap okumuşsunuzdur marksist leninist devrimci , veya nietzcheli yalomlu ,etnik veya mafya ,sözde kökenlerden bahseden peki aklınızdaki tc yalakaları kitap serileri etiketinden sıyrılıp hiç kendi ağzından kendini anlatmayı denediği nutuk gibi gerçekten tarihi belgeleriyle anlatan bir kitabı ,o dönemin yerli ve yabancı yazarlarının yayınlarıyla çaprazlama okudunuz mu ki bugün tanım hakkınız olsun...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol