arsimet

shevek
hamamda suyun kaldırma kuvvetini bulan sonra "evreka, evreka!" diye feryat ederek çıplak bir şekilde hamamdan çıkan ve şehrin sokaklarında bir vakit öyle gezindikten sonra gidip giyinen zat.

romalılara karşı ülkesini korumak için bir çok savunma zamazingosu geliştirmiştir. bunlardan biri dev bir ayna yardımıyla güneş ışınlarını kullanarak topraklarına yaklaşan roma gemilerini yakmaktır örneğin.

kendisinin ölümü de ilginçtir. romalılar arşimet’in savaş icatlarından aldıkları yenilgiler üzerine ülkeyi ele geçirdiklerinde kendisine zarar vermemeye karar verir ve arşimet’i kullanarak yeni savaş makinelerine sahiplik etmek isterler. romalılar ülkeye girdiğinde, arşimet’in haberi yoktur. kumsalda oturmakta olan arşimet elinde bir değnek kumun üzerinde (hatırladığım kadarıyla) bir geometri sorusu çözmektedir. kendini o kadar kaptırmıştır ki, bir romalı asker arşimet’i yerden kaldırmaya çalışınca kalkmaz, romalı ısrar eder, arşimet de beklemesi yönünde ısrar edince asker arşimet’in başını oracıkta gövdesinden ayırır.

daha sonra o asker de cezalandırılır tabi. böyle önemli bir mucit, deha böyle gerzekçe bir şekilde ölmüş olur...

(bkz: ne şehittir ne gazi bok yoluna gitti niyazi)
mad
yunan matematikçi, fizikçi, astronom, filozof ve mühendis. bir hamamda yıkanırken bulduğu iddia edilen suyun kaldırma kuvveti bilime en çok bilinen katkısıdır ancak pek çok matematik tarihçisine göre integral hesabın kaynağı da archimedes’tir.

roma generali marcellus, sirakuza’yı kuşattığında, archimedes mühendisin yapmış olduğu silahlar nedeniyle şehri almakta çok zorlanmıştı. bunların çoğu mekanik düzeneklerdi ve bazı bilimsel kurallardan ilham alınarak tasarlanmıştı. örneğin, makaralar yardımıyla çok ağır taşlar burçlara kadar çıkarılıyor ve mancınıklarla çok uzaklara fırlatılıyordu. hatta archimedes’in aynalar kullanmak suretiyle roma donanmasını yaktığı da rivayet edilmektedir. ancak bütün bunlara karşın m.ö. 212 yılında romalılar sirakuza’yı zapt ettiler ve şehrin diğer ileri gelenleriyle birlikte arşimet’i de öldürdüler.

söylendiğine göre; "bu sırada archimedes kum üzerine çizdiği çemberlerle hesaplar yapmaktadır. elinde boynuna vurulmak üzere kaldırılan bir kılıçla yaklaşan romalı askere aldırmaz bile. başını hesaplarından kaldırmadan "çemberlerime dokunma" der. arşimedin kesik başı çemberlerin arasına düşer."

archimedes hem bir fizikçi, hem bir matematikçi, hem de bir filozoftur. gençliğinde bir süre iskenderiye’de bulunmuş, burada eratosthenes ile arkadaş olmuş ve daha sonra da onunla mektuplaşmıştır. archimedes’in mekanik alanında yapmış olduğu buluşlar arasında bileşik makaralar, sonsuz vidalar, hidrolik vidalar ve yakan aynalar sayılabilir. bunlara ilişkin eserler vermemiş, ancak matematiğin geometri alanına, fiziğin statik ve hidrostatik alanlarına önemli katkılarda bulunan pek çok eser bırakmıştır.

geometriye yapmış olduğu en önemli katkılardan birisi, bir kürenin yüzölçümünün 4πr2 ve hacminin ise 4/3 πr3 eşit olduğunu kanıtlamasıdır. bir dairenin alanının, tabanı bu dairenin çevresine ve yüksekliği ise yarıçapına eşit bir üçgenin alanına eşit olduğunu kanıtlayarak pi’nin değerinin 3 l/7 ve 3 10/71 arasında bulunduğunu göstermiştir.

archimedes’in en parlak matematik başarılarından biri de, eğri yüzeylerin alanlarını bulmak için bazı yöntemler geliştirmesidir. bir parabol kesmesini dörtgenleştirirken sonsuz küçükler hesabına yaklaşmıştır. sonsuz küçükler hesabı, bir alana tasavvur edilebilecek en küçük parçadan daha da küçük bir parçayı matematiksel olarak ekleyebilmektir. bu hesabın çok büyük bir tarihi değeri vardır. sonradan modern matematiğin gelişmesinin temelini oluşturmuş, newton ve leibniz’in bulduğu diferansiyel ve entegral hesap için iyi bir temel oluşturmuştur.

archimedes parabolün dörtgenleştirilmesi adlı kitabında, tüketme metodu ile bir parabol kesmesinin alanının, aynı tabana ve yüksekliğe sahip bir üçgenin alanının 4/3’üne eşit olduğunu ispatlamıştır.

ilk defa denge prensiplerini ortaya koyan bilim adamı da archimedes’dir. bu prensiplerden bazıları şunlardır:

eşit kollara asılmış eşit ağırlıklar dengede kalır.
eşit olmayan ağırlıklar eşit olmayan kollarda aşağıdaki koşul sağlandığında dengede kalırlar: f1 · a = f2 · b
bu çalışmalarına dayanarak söylediği "bana bir dayanak noktası verin dünya’yı yerinden oynatayım." sözü yüzyıllardan beri dillerden düşmemiştir.

archimedes, kendi adıyla tanınan sıvıların dengesi kanununu da bulmuştur. söylendiğine göre, bir gün kral ii hieron yaptırmış olduğu altın tacın içine kuyumcunun gümüş karıştırdığından kuşkulanmış ve bu sorunun çözümünü archimedes’e havale etmiş. bir hayli düşünmüş olmasına rağmen sorunu bir türlü çözemeyen archimedes, yıkanmak için bir hamama gittiğinde, hamam havuzunun içindeyken ağırlığının azaldığını hissetmiş ve "buldum, buldum" diyerek hamamdan fırlamış.archimedes’in bulduğu şey; su içine daldırılan bir cismin taşırdığı suyun ağırlığı kadar ağırlığını kaybetmesi ve taç için verilen altının taşırdığı su ile tacın taşırdığı su mukayese edilerek sorunun çözülebilmesi idi.

archimedes’in araştırmalarından önce, tahtanın yüzdüğü ama demirin battığı biliniyordu; ancak bunun nedeni açıklanamıyordu. archimedes’in bu kanunu doğada tesadüflere yer olmadığını, her zaman aynı koşullarda aynı sonuçlara ulaşılacağını göstermiştir. archimedes, 23 yüzyıl önce, modern bilimsel yöntem anlayışına çok yakın bir anlayışla, bugün de geçerli olan statik ve hidrostatik kanunlarını bulmuş ve bu katkılarıyla bilim tarihinin en büyük üç kahramanından biri olmaya hak kazanmıştır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol