(bkz: ardıç kuşu)
ardıç
(bkz: juniperus)
(bkz: engin ardıç)
türkiyede son zamanlarda en fazla kullanılan ardıç türünden bahsedilmememiş.juniperus sabina (sabin ardıcı), boylu çalı yada yerde sürünen yatık çalı,formda gelişir,3-4 metreye kadar boylanır ve eğri gövdelidir. yumurta biçiminde pul yapraklara sahip ve yapraklar, genç sürgünlerde iğneli yaşlı sürgünlerde ise pul ve tek tük iğnelidir.kozalakları üzümsü,küre biçiminde 5-9 mm çapında,olgunlaştığında mavimsi siyah renge dönüşür ve üzeri dumanlıdır.her kozalakta 1-4 adet kabuklu tohum vardır.beş tane varyetesi vardır.
bir rivayete göre meyvesi yendiğinde idrar menekşe kokusu aldığından eski romada kadınlar tarafından çok kullanılan ardıç, ortaçağda her derde deva olarak bilinirmiş.
ankarada yüksel caddesi üzerinde turhan kitabevinin olduğu binada ulunan çay evidir.
(wacholder, geniévre, juniper) :kışın yapraklarını dökmeyen daimi yeşil ağaçlardan. yaprakları küçük pulsu veya iğne şeklinde olup 1-2 cm uzunluğundadır. bir evcikli veya iki evcikli bitkilerdir. ardıç yemişi diye anılan kozalakları dişi ağaçlar üzerinde bulunur. ardıç türleri kozalaklarının büyüklüğüne, rengine ve özellikle her kozalağın içinde bulunan tohumlarının sayısına göre birbirinden ayırt edilir.çesitleri ve kullanıldığı yerler: sıcak iklimlerde ve korunmuş alanlarda ağaç gibi büyümesine karşılık, soğuk bölgelerde çalı manzarasındadırlar. genel olarak odunu yumuşak ve dayanıklıdır. kurşun kalem yapılır. kerestesi de demiryolu traversi olarak kullanılır. bütün kuzey yarımküre’de yetişen 60 türü vardır. memleketimizde 8 ardıç türü yetişmekte olup önemlileri şunlardır:- katran ardıcı (juniperus oxycedrus): trakya ve anadolu’da yaygındır. çalı veya küçük bir ağaç şeklindedir. yaprakları üçlü ve batıcıdır. kozalakları kırmızımsı olup iki tohumludur. dallarından elde edilen katranı cilt hastalıklarında kullanılır.- adi ardıç (juniperus communis): memleketimizde trakya bölgesinde tesadüf edilen çalımsı veya küçük agaçlardandır, yaprakları batıcıdır. kozalakları mavimsi siyah renkli, üç tohumludur. idrar söktürücü olarak kullanılır.- bodur ardıç (juniperus nana): memleketimiz dağlarında, özellikle kuzey anadolu dağlarında geniş topluluklar meydana getirir. kozalakları mavimsi siyah renklidir. yenir ve idrar söktürücü özelliktedir.- kokar ardıç (juniperus foetidissima): doğu akdeniz bölgesi ağacıdır. memleketimizin dağlık yerlerinde yetişir. sürgünleri dört köşeli, kozalakları mavimsi siyah renkli, 1-2 tohumludur. yapraklar ezildiği zaman fena kokular çıkarır.- yüksek ardıç (juniperus excelsa): memleketimizin dağlık bölgelerinde yetişir. sürgünleri dört köşeli değildir. kozalakları mavimsi siyah renkli, 4-6 tohumludur.- finike ardıcı (juniperus phoenicea): batı ve güney anadolu’da yetişen çalımsı, bodur ağaçlardandır. kozalakları kızılımsı kahverengi, 4-9 tohumludur.
kisin yapraklarini dokmeyen daimi yesil agaclardan. yapraklari kucuk pulsu veya igne seklinde olup 1-2 cm uzunlugundadir. bir evcikli veya iki evcikli bitkilerdir. ardic yemisi diye anilan kozalaklari disi agaclar uzerinde bulunur. ardic turleri kozalaklarinin buyuklugune, rengine ve ozellikle her kozalagin icinde bulunan tohumlarinin sayisina gore birbirinden ayirt edilir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?