allah baba

cocabora
küçükken yukardan bize gülerek bakan hafif beyaz saçlı yardım sever elinde de eski bir baston bulunan dedelere benzetirim.arada bulutlara bakar,şekilleri ona benzetmeye çalışırdım.
darkofdirt
ataerkil toplumun getirisi olan bir cinsiyet tercihidir.bu dedelerimizin tercihidir aynı zamanda inançlı birinin günah korkusuyla aslında telafuz etmemesi gereken bir sıfattır...
küçük düşürücüdür ve yakın bir bag kullanmaya calısırken allah saygısına hürmet etmemektir. cünkü birine baba demeniz sizin var olmanız için bir anneyi gerektirir...
rashit
bu ifade toplumumuzda erkeğin diğer cins olan kadına göre ne kadar üstün tutulduğunun acı bir göstergesidir.
erkek egemen toplumun erken kanaat önderleri tarafından uydurulduğunu düşündüğüm bu ifadeyle erkek, kendini evrenin sahibi tanrı ile hemcins kabul ederek ve bunu diğer cinse dayatarak tanrının imajından ve sınırsız gücünden yararlanmayı, bu sayede diğer cins üzerindeki etkinliğini korumayı ve hatta daha da arttırmayı hedeflemektedir.
bu durumda daha üzücü olansa bu söylemin yalnızca erkek tarafından değil; kadın tarafından da benimsenmiş olmasıdır. kadın, kendisine biçilen ikincil rolu kabul etmekle kalmamış bunu benimsemiş ve hatta bu durumun değişmemesi için elinden geleni yapmıştır.
ve yine acı verici diğer bir durum da toplumumuzda kadın haklarının hak sahibine yani kadına yine bir erkek (atatürk) tarafından adeta armağan edilmiş olmasıdır. bu durum yalnızca kadın açısından bir üzüntü kaynağı olmamalı zannımca çünkü bu toplumda yapıldığı varsayılan devrimlerin hiçbiri tabandan gelmemiştir.
türk tarihi incelendiğinde bu durumun nedenleri daha da iyi farkedilebilecektir çünkü 3000 yıldan daha uzun süre hükümdarlık benzeri sistemlerle yönetilen ve bu durumu içselleştiren bir toplum için kulluktan bireyliğe geçişte böyle bir bunalımın yaşanması şaşırtıcı değildir.
belkibirgunbiryerde
allah’a insanî sıfatlar atfederek onu anmak,ona saygısızlıktır..allah doğurmamış,doğrulmamış,eş,çocuk edinmemiştir..bu tür batıl sözler bizim kültürümüze bilinçli olarak tepiştirilmiş,küçükken pekçoğumuzun allah’a seslenişinde hitap olarak kullanmamıza sebep olunmuştur...artık yeterince büyüyenler için,hâşâdır,tövbedir..
ceyhunaksan
küçük emrah türevi türk filmlerinde görülen çocukların senaristlerin halt yemesi sonucu duygu sömürüsü amacıyla söyledikleri söz
ankakusu
hristiyanlar icinde en cok protestanlarin kullandigi terim.
islam dininde bu terimin kullanilmasi sakincalidir. bu gerek islam dininin yozlasmasina gerekse terimin hristiyanliktaki yerinin, islama ters dusen bir yapida olmasidir.

boyle mecazi anlamda sifatlarin islam alimleri tarafindanda kullanildigi biliniyor ama yinede bu terimi kullanmamak yegdir.
quantitatif
tüm şeylerin yaratıcısı olduğu söylenen(bu söylem bilimsel değildir)ve yüzyıllarca önceden bu söylenenlerin bazı zamanlarda kitaplaştırılıp din haline getirildiği bir kavramın sonuna baba kelimesinin getirilmesinin; kadınların kaybı,erkeklerin kazanımı ya da hristiyan dininde var olan bir şeyin islam dinine de bilinçli olarak sıçraması ya da bu yakıştırmayla dinlerin yozlaştığı,değiştirildiği(ki islam dinin de değiştiği hatta değiştirildiğini belirten ciddi savlı tezler vardır)anlatıla dursun.böyle ilahi ve kutsal bir kavramın baba diye tanımlanması aslında hoş ve kazanılması gereken bir anlayıştır.dinlerin bir baba şefkati ile insanlara hitap etmesi bence varolduğu tartışılan varsa da onunda olmasını istediği bir şeydir.burda anne ya da baba aslında çokta önemli değildir.ama şunu untmayalım ki bu konu ile söylenilen,bilinen her şey çok çok önceleri başka başka insanların söyledikleri ve bildikleridir.eğer ki bir yaratıcıya ve onun emirlerine inanmak sizin için önemliyse adını da siz koyun.çünkü bu özeldir ve sizindir.
photographer
insan var’o’lduğu günden beri d’o’ğa’ya bir isim k’o’yamadığı için..kıçından sıfatlar uydurdu allah gibi belirsiz kapitalizm gibi acımasız....amacı güçsüzlüğünü kanıtlamaktı.. kendi öz babalarını yüceltmedi insan ’o’nun kadar (kimse ’o’ ve nedense ’o’ harfinin büyük yazılışı..esirgemesin beni istemiyorum..)bakın d’o’ğa’ya..hayvanlara..’o’nların hiç böyle yücelttiği ’ bi şey ’ var mı y’o’k.. hikaye bunlar..’o’turun..kendinizi güçlü hissedin azcık ve irdeleyin..
ankakusu
yaraticinin nitelikleri ve vasiflari baba sifatindan cok daha ustundur. yaraticiya boyle bir sifat verilmesi gerekmemektedir.

allaha kendisinin yaninda aciz olan baba’nin sifati verilmez.
baba sefkati, allahin sefkati yaninda sifirdir. yok baba sefkatiymis o yuzden soylenmeliymis fasa fisodur.

daha once belirttigim gibi islam alimlerininide bunu mecazi manada kullandiklari bilinmektedir. ama islamin onerdigi bir sifat degil hatta soylenmemesini tavsiye ettigi bir sifattir.
duracell
hz.isa’nın allah’ın oğlu olduğunu kabul gören hristiyanlık aleminde söylenildiğini tahmin ettiğim terimin müslüman türklerce söylendiğini sandığım şekli. yılbaşını "noel" diye kutlamayla aynı mantık çerçevesinde değerlendirdiğim olgu, olay, olmuşluk veya söylenmişlik

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol