ali sami yen

0 /
orqn
burada son maçı yapmakla alakalı şöyle bir organizasyon var;

http://www.futbolsenbizimherseyimizsin.com/?wt.mc_id=627x100_galatasaray_ntvspor_flash
independence
ali sami yen, galatasaray spor kulübü’nün kurucusu. türk milli takımın ilk teknik direktörü. futbolcu ve spor adamı.


20 mayıs 1886’da, istanbul kanatlarımın altında’un kandilli semtinde dünyaya gelen ali sami bey, yen soyadını sonradan aldı.
galatasaray lisesi’nde okuyan ve futbol oynayan yen, 20 ekim 1905’de, emin bülend serdaroğlu, tahsin nahit, şehit celal, reşad sirvani, bekir bircan, cevdet kalpakçıoğlu, abidin daver ve asım tevfik sonumut adlarında, sekiz okul arkadaşına önderlik ederek, galatasaray spor kulübü’nü kurdu. kulübün, 1 sicil numaralı ilk üyesi ve ilk başkanı olan yen, 1906’da, oynadıkları ilk maçta, takımda kaptanlık görevini üstlendi.

ali sami yen’in, sarı-kırmızılı kulübe önemli katkılarından biri de, 1905 yılında, kalamış’da, galatasaray müzesi’ni kurması oldu. şu an, ali oraloğlu’nun müdürlüğünü yapmakta olduğu müze, türkiye’nin ilk spor müzesi niteliğini taşımaktadır.

galatasaray’da, 1905 - 1918 seneleri arasında 13 yıl, 1925’de de, 1 yıl olmak üzere, iki dönemde toplam, 14 yıl başkanlık hizmeti veren yen, 27 ocak 1921’de kurulan ve 8 haziran 1922’de de resmi nitelik kazanan, ilk resmi türk spor örgütü olan, türkiye idman cemiyetleri ittifakı’nın kuruluşunda, burhan felek ve yusuf ziya öniş arasında yer aldı. tici’de bir süre başkanlık yaptı. türk futbolunun önde gelen örgütleyicilerinden biri olan yen, yalnız sportif açıdan değil, aynı zamanda, genç türkiye cumhuriyeti’nin tanıtımı açısından da önem taşıyan 1924 paris olimpiyatları’nda, türk kafilesinin lideriydi. 1926 - 1931 yılları arasında, türkiye milli olimpiyat komitesi’nin başkanlığı görevini üstlendi.

1905 yılında yönettiği, moda - kadıköy karşılaşması nedeniyle, yen’in, ilk türk hakem olma ihtimali vardır.

ali sami yen, milli takımın romanya ile yaptığı ilk maçta, teknik adam olarak milli takımın başında bulundu. türk milli takımın ilk teknik direktörü olan yen, türk spor tarihinin en seçkin kişilerinden biri olarak anılmaktadır.

29 haziran 1927’de, yen’in yazdığı, türkiye’de futbolu bilimsel olarak kuralları ve ayrıntılarıyla ele alan ilk kitap olan “futbolun kitabı” adlı kitap basıldı.

29 temmuz 1951’de, istanbul’da vefat eden ali sami yen, feriköy mezarlığında toprağa verildi.

futbola vedasından sonra, uzun yıllar spor yöneticiliği ve hakemlik yapan, türk futbolunun gelişimi ve ilerlemesi için uğraş veren ali sami yen’in adı, 1964’de, galatasaray’ın mecidiyeköy’deki stadyumuna verildi.

babası, ünlü edebiyatçılarımızdan şemsettin sami’ydi.
mad
cehennemdir.

"bazen cehennem öteki dünya değildir; taraftarıyla coşmuş sami yen’dir alev alev yanarcasına."
orqn
külüstürdür,duvarlarının içindeki demirler görünür,koltukları kıçınıza batar,tuvalete gidene,tuvaleti bulana kadar altınıza işersiniz,zıpladıkça ha çöktü ha çökecek hissi yaratandır.ama yine de bizimdir.

yenisi,daha güzeli yapılacak.galatasaray a çok faydalı olacak eyvallah ama bir yandan da yıkılmasın ister gönül.gitmesek de kalsın orada.
mad
avrupada atmosferi en iyi stadlar sıralamasında 4. stad olarak gösterilmiştir. diğer sıralama ve yorumlar ise şöyle;

1. mestalla, valencia: kapasitesi 55 bin olmasına rağmen, mestella’daki atmosferi ne bernabeu, ne de nou camp
stadı’nda görmeniz mümkün değil.

2. anfield, liverpool: efsanevi "kop" tribünüyle, rakipleri açısından dünyanın en korkutucu statlarından biri.

3. velodrome, marsilya: fransız takımları stat atmosferiyle ünlü olmayabilir, ama 60 bin kişilik velodrome stadı bir istisna.

4. ali sami yen, galatasaray: stadı süsleyen ’welcome to hell / cehenneme hoş geldiniz’ pankartına katılmamak mümkün değil. kapasitesi 22 bin 500 kişi olmasına rağmen galatasaray’ın stadındaki ses seviyesi ve yoğunluğu kulakları sağır edebilir.

5. fratton park, portsmouth: tartışmalı bir seçim olabilir, ancak portsmouth’un stadı ingiltere’nin en atmosferik statlarından biri durumunda. deplasman taraftarının hiç şansı yok.

6. signal iduna park, dortmund: almanya’nın en büyük stadı olan (eski adıyla) westfallen de 80 bin taraftarın yarattığı müthiş atmosferiyle ünlü.

7. celtic park, glasgow: konu stat olunca, celtic ve rangers arasındaki rekabetten yeşil formalılar galip çıkıyor. 60 bin kişilik celtic park, ada’dan maç izlenebilecek en özel statlardan biri.

8. olimpiyat stadı, roma: kenardaki atletizm pistine rağmen, lazio ve roma’nın paylaştığı stadın atmosferi dünyaca ünlü.

9. karaiskaki stadı, olympiakos: atina’daki karaiskaki stadı, 33 bin ateşli yunan seyircisiyle avrupa’nın ne zorlu deplasmanlarından biri durumunda.

10. feyenoord stadı, rotterdam: de kuip olarak da bilinen 55 bin kişilik stat, atmosferiyle hollanda’nın en iyisi olarak öne çıkıyor.

11. söderstadion, stockholm: beklenmedik bir seçim olabilir ama isveç ekibi hammarby’nin maçlarını yaptığı söderstadion, yalnıza 15 bin 600 kişilik olmasına rağmen ateşli taraftarıyla kuzey’den beklenmeyecek bir atmosfere ev sahipliği yapıyor.
sepulturk
bazılarının stadyuma benzetemediği yer. evet stadyum değildir orası, bir mabeddir ve mabedler yapılırken kullanıldığı malzemelerle, büyüklüğüyle değil, kutsallığı ile değer kazanır. içinde yapılanlarla. sen gidip 100.000 kişilik bi cami yapıp içine dua etmeyi bilmeyen adamlar koyarsan o caminin ne kendisine, ne içindekilere ne de dinine bi faydası olmaz. ama sen 100 kişilik bi cami yapıp, içine en güzel duayı eden imamı, en iyi namaz kılan cemaati koyarsan işte o zaman cami yapmış olursun. öbürü sadece mimari bir eserdir. ama diğeri kutsaldır. dedim ya mabeddir.
yigenji
galatasaray spor kulubu’nun bir numarali uyesi ve ilk baskani, ilk turk hakemi, turkiye futbol federasyonu kurucularindan, ilk milli takim teknik direktoru gibi unvanlari vardir. spora buyuk bir emegi gectigi kesindir.

adini tasiyan bir mabette mevcuttur!

(bkz: ali sami yen stadi)
johncoffey
fenerbahçe 100.yılında şampiyon olduğu için, dansözlü kutlama yaptıktan sonraki gün yapılan maçta yinede 6alatasarayı yendiği stad; futbol, voleybol ve basketbolda bir sezonda 13 fener yenilgisinden sonra 14.süde gelince 6s taraftarlarının cehenneme çevirdiği stad, stadımsıda denebilir lakin staddan başka herşeye benziyordu maç bittiğinde..
busabahlarinbiranlamiolmali
sarı ve kırmızı renklerin bir araya geldiklerinde ne kadar iğrenç olduklarını görmek için insanların birde üste para verip gittikleri,mecidiyeköyün ortasında yol kenarına atılmış bi mahzen görüntüsünde berbat bi stad..
chavez
aslan yuvası, destan üretim merkezi. çok sağlamdır, yıkılmaz, korkmayın. çünkü biz, o stadın betonunu sevinç gözyaşlarıyla besledik.
brahma
her maç olduğunda en az 20000 kişinin canı gönülden son nefesine kadar destek verdiği takımın maçlarını oynadığı, bi kaç sene sonra yerinde olmayacak stadyum.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol