ülkemiz tarihi boyunca işçi göçü ve beyin göçü vermiştir. hala da vermektedir. ancak ülkemizin tarihinde öyle bir dönem var ki o dönem beyin göçü almışız. almanyada, hitler karşıtı bilim adamları, hitler’in iktidara gelişiyle birlikte görevlerinden alınmaya başlanmışlardır.
bu bilim adamları başlıca iki ülkeyi tercih etmişlerdir.
1-abd
2-türkiye cumhuriyeti...
einstein o dönem atatürke 40 bilim adamının ismini önermiş ve atatürk çok başarılı bu bilim adamlarını türkiyeye davet etmiştir. ve bu 40 bilim adamı istanbul üniversitesi ve ankara dtcfde görev alarak, ülkemizde modern bilimin ve üniversitenin başlamasına diğer türk bilim adamları ile birlikte öncülük etmişlerdir. işte ülkemizin tarihte aldığı en büyük beyin göçünün hikayesi... einsteinin atatürke bu konu ile ilgili olarak yazdığı mektup bugün, başbakanlığa bağlı cumhuriyet arşivi’nde bulunmaktadır. dönemin başbakanı ismet inönü ve milli eğitim bakanı reşit galip beyin imzalarıyla...
ekselansları atatürk
ose dünya birliğinin şeref başkanı olarak, almanyadan 40 profesörle doktorun bilimsel ve tıbbi çalışmalarına türkiyede devam etmelerine müsaade vermeniz için başvuruda bulunmayı ekselanslarından rica ediyorum. sözü edilen kişiler, almanyada halen yürürlükte olan yasalar nedeni ile mesleklerini icra edememektedirler. çoğu geniş tecrübe, bilgi ve ilmi liyakat sahibi bulunan bu kişiler, yeni bir ülkede yaşadıkları takdirde son derece faydalı olacaklarını ispat edebilirler.
ekselanslarından ülkenizde yerleşmeleri ve çalışmalarına devam etmeleri için izin vermeniz konusunda başvuruda bulunduğumuz tecrübe sahibi uzman ve seçkin akademisyen olan bu 40 kişi, birliğimize yapılan çok sayıda müracaat arasından seçilmişlerdir. bu ilim adamları, hükümetinizin talimatları doğrultusunda kurumlarınızın herhangi birinde bir yıl boyunca hiçbir karşılık beklemeden çalışmayı arzu etmektedirler.
ekselanslarının sadık hizmetkarı olmaktan şeref duyan,
prof. albert einstein
albert einstein ın atatürk e yazdığı mektup
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?