yerinde bir açıklama ama bazı eksikleri var.
hasta hekime geldiği zaman canını yarasını acısını emanet ediyor. sağlık dedin mi akan sular durur normal olarak. hekime kendini en fazla 3 dk anlatabilirsin. o da kabaca birkaç soru sorar biter gider muayenen. böyle muayene olmaz teşhis de böyle konmaz. ne kadar ağır hastalıklar var öksürüyorumla başlayan haberiniz var mı sizin? bir öksürük şurubu yallah. sonra adam 1 yıl sonra bir geliyor koahmış meğer.
insanların içine bu yüzden sinmiyor. acaba neyim vardır, şuram da ağrıyor, burama da şu oldu, ben daha önce o ilacı kullandım şimdi neden ilaç değişti diyen birine üç dakika dinlemeden teşhis konulması sağlık alanının yüz karasıdır. senin işin teşhis koymaksa teşhis koymanın adabı vardır. burda doktar olan varsa açıklasın bakalım gün içinde kaç hastadan giriş seviye muayene olan anamnezi alıyor? kaçına ananda babanda diyabet var mıydı kalıtsal hastalığın olabilir mi diyor? bizbizeyiz birbirimizi kandırmayalım hekim mükemmel diyerek.
o doktor hastasına 20 dk ayırabilse, uzun uzun muayene etse hastasının derdini adam akıllı dinlese ne yanlış teşhis konur, ne hasta yakını isyan eder, ne etiğin dışına çıkılmış olur.
evet etik. çünkü hastasının içini rahatlatmak ona hastalığını içine sinene kadar anlatmak bir etik kuralıdır. hasta doktor bilmiyor diye tedavisini reddedebilir, senin ona söylediğinden daha fazlası olduğunu düşünüp strese girebilir, stres hasta biri için son oluşturulması gereken şeydir. sağlık alanında çalışan her kişi bunu okurken öğrenir öyle mezun olur.
ben hekime suç bulmuyorum. düzeni böyle yaptılar böyle davranması gerekiyor onun çünkü.
ben bu açıklamayı yapan kişiye kızıyorum. sağlık bakanısın. isyan ettiğin durumun sebebi sensin. bundan haberin de yok. bir de cahil diye başkasına diyorsun.
hayat çok garip.
3 dklık bilgi ile hekimin karşısına çıkan cahiller ordusu
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?