sünnet

pipisik
bilecik’ten:

sünnet düğünleri okulların tatile girdiği, havaların güzel olduğu yaz aylarında yapılır. sünnet olma çağı genelde ilkokul çağıdır, çocuğun başka erkek kardeşi yoksa, 10 yaşına kadar sünnet ettirilir. kardeşi varsa onun büyümesi için 12 yaşına kadar da bekletilir.

aileler çocuğun sünnet olduğunu bilmesi için küçük yaşlarda pek sünnet yapmazlar. sünnetten bir müddet önce çocuğa özel sünnet giysileri olan: takım elbise, gömlek, şapka, pelerin gibi giysiler alınır.

davetiye bastırılır ve dağıtılır. sünnetten birkaç gün önce sünnet yatağı hazırlanır. duvara ve tavana halı çakılır. sünnet yatağı oyalı kreple, krepon kağıtları, balonlar, fenerlerle süslenir.

sünnet törenleri genelde cumartesi ve pazar günleri yapılır. törenden birkaç gün önce kına gecesi yapılır. kına gecesinde bayanlar kendi aralarında eğlenirler. sünnet olacak çocuğa kına yakılır. önceden karılan kınanın içine mumlar yakılır ve tepsi çocuğun eline verilir. orada bulunan davetliler çocuğa para takarlar.

ertesi gün çocuk giydirilir, konuklar gelir, sünnet çocuğu ve arkadaşları arabalarla gezdirilir. bazen bu gezi atla yapılı. gezi tamamlandıktan sonra çocuk, at ya da arabadan inmez. büyüklerinden armağanlar ister ve istediği armağanı alınca iner. evde mevlit okutulur, çocuğa sünnet gömleği giydirilir. mevlit’ten sonra dua yapılır; tekbirlerle sünnet işlemi tamamlanır.tek çocuk sünnet ettiriliyorsa bir adet de horoz kesilir. sünnet olayı tamamlandıktan sonra orada bulunan davetliler, sünnet olan çocuğa geçmiş olsun der para ve çeşitli armağanlar bırakırlar. davetlilere yemek veya pasta, meşrubat ikram edilir. o gün akşama kadar çocuğun canının sıkılmaması için eğlenceler yapılır.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol