sanıldığının aksine çinde uygulanmayan sistem. çinin otoriter bir parti-devlet modeli dışında amerika gibi diğer kapitalist ülkelerden hiç bir farkı yoktur. özel mülkiyet almış başını gitmiştir. kırsal kesimler ve büyük şehirler arasındaki hizmet sektörü ve ekonomik farklılıklar yüzünden bazıları çini tanımlarken "iki çin" ifadesi kullanır. bir çin dünyanın en büyük güçleri olma yolunda ilerleyen, bol miktarda zengini bulunan ülkedir. diğer çin ise sosyalizm vaatleriyle kandırılarak, pek çok ihtiyaçtan yoksun bir şekilde yaşayan kırsal kesim insanıdır.
ideal sosyalizme en yakın sistem bugünlerde kübada görülmektedir. kübada yaşanan sorunlar da sosyalizmin zayıflıklarından değil, kübanın hammadde yoksunluğundan kaynaklanmaktadır. yine de tüm sorunlarına rağmen küba, dünyanın kapitalist devi olan komşusunun yanında yıllardır hayatta kalmayı başarabilmiştir.
ayrıca hugo chavez liderliğinde venezuelanın da (dünyanın en önemli petrol üreticilerinden biri) bir çok alanda sosyalist yöntemler izlemeye başladığı gözlenmektedir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?