rüya

yazargezer
rüyalarla ilgili bazı bilgiler:

1.herkes rüya görür.

kadınlar, erkekler, yaşlılar, gençler ve bebekler... herkes rüya görür. araştırmalara göre insanlar her gece uzunlukları 5 dakika ile 20 dakika arasında değişen birkaç rüya görürler. insanlar yaşam sürelerinin yaklaşık olarak 6 yılını rüya görerek geçirirler.

2. rüyaların çoğu unutulur.

rüya araştırmacılarına göre görülen rüyaların neredeyse yüzde 95'lik kısmı uyandıktan çok kısa süre sonra unutulur. rüyaları unutmamızın nedeniyse uyku süresince beynin hafıza kısmının işlem kısmının çalışmasını tam olarak destekleyememesinden kaynaklanır. çalışmalarda, beynin hafıza fonksiyonunu yerine getiren ön lobların rem uykusu boyunca aktif olmadığı gözlemlenmiştir.

3. her rüya renkli değildir.

rüyalarımızın yaklaşık yüzde 80'lik kısmını renkli olarak görürken küçük bir kısmını ise sadece siyah-beyaz görürüz. yapılan çalışmalarda yumuşak pastel renklerin rüyalarda en çok görülen renkler olduğu tespit edilmiştir.

4. kadınların ve erkeklerin rüyası farklılık gösterir.

ararştırmacılar kadın ve erkeklerin rüyalarının içeriklerini incelediklerinde içerik bakımından bazı farklılıklar tespitetmişlerdir. yapılan bir çalışmada, saldırganlık konusunda erkeklerin kadınlardan daha fazla rüya gördüğü tespit edilmiştir. kadınlar erkeklere göre daha uzun ve daha fazla karaktere sahip rüyalar görürler. genel kanının aksine, erkeklerin rüyalarında gördükleri erkek sayısı kadın sayısının yaklaşık iki katıdır. kadınlarda ise bu oran eşittir.

5. hayvanlar da rüya görür.

hayvanların rüya gördükleri kesin olarak söylenemese de, araştırmacılar hayvanların da rüya gördüklerine inanmaktalar. insanlarda olduğu gibi hayvanların uykuları da derin uyku(nrem-nonrem) ve rem uykusu döngüsünde gerçekleşir. yine bir araştırma da, denek olarak kullanılan ve işaretle iletişimde bulunabilen bir goril, rüya gördüğünün kanıtı sayılabilecek bazı uyku resimlerini işaret etmiştir.

6. rüyalarımızı kontrol edebiliriz.

insanlar uyku sırasında rüya gördüklerinin farkına varabilir ve uyku halindeyken dahi rüyasını doğrudan kontrol edebilir. insanların yarıya yakını böyle bir rüya deneyimini hatırlarken bazı insanlar ise sık sık böyle deneyimler yaşarlar.
(bkz: lucid dreaming)

7. rüyalarda olumsuz duygulara daha sık rastlanır.

40 yıl süren ve yaklaşık 50.000 rüyanın değerlendirildiği bir araştımada, rüya süresince mutluluk, eğlenme, korku gibi bir çok duygunun hissedildiği ortaya çıkarılmıştır. rüyalarda en sık rastlanan duygu endişe iken, negatif hisler de pozitif hislere göre daha yaygındır.

8. görme engelliler de rüya görürler.

görme yetilerini 5 yaşından daha önce kaybedenlerin rüyalarında görüntü olmasa bile yine de rüyaları vardır. yine bu rüyalar, görüntü olmasa bile, görüntülü rüyalar kadar karmaşık ve canlıdır. görme engelli kişilerin rüyaları görsel hisler yerine işitme, tatma, dokunma gibi hisler içerir.

9. rüyalarınız boyunca paralize(felç) olursunuz.

rüyaların görüldüğü rem uykusu süresince istemli çalışan kaslarınız çalışmaz. rem atonisi denen bu durum uykunuz boyunca sizi hareketsiz kılar, nedeniyse kasların bilinçli şekilde uyarılamamasıdır. bu durum uyandıktan sonra 10 dakika kadar daha sürebilir. bu his çok korkutucu olsa da oldukça normaldir ve birkaç dakika içinde normal kas kontrol sisteminin devreye girmesiyle sona erecektir.

(bkz: karabasan)

10. birçok rüya evrenseldir.

rüyaların büyük kısmı kişisel deneyimlerden büyük ölçüde etkilenseler de, araştırmacılar bazı rüya içeriklerinin çok farklı kültürlerde bile ortak olduğunu tespit etmişlerdir. örneğin, dünyanın dört bir yanındaki insanlar rüyalarında kovalandıklarını, saldırıya uğradıklarını ya da düştüklerini görürler.bu ortak konularaokul aktiviteleri, donma ve hareketsiz kalma hissi, geç kalma, uçma ve çıplak kalma gibi konular da eklenebilir.

http://psychology.about.com/od/statesofconsciousness/tp/facts-about-dreams.htm
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol