paper tube

lost kidy
gelişen teknoloji ve tüketim çağı ile birlikte zaman içerisinde geri dönüşümün aslında ne kadar önemli bir konu olduğu görülmüştür. kağıt ise günümüzde en çok tükettiğimiz malzemedir. bu fikirden yola çıkan tasarımcı ve mühendisler kullanılmış kağıtları yeniden işleyip bir araya getirerek paper tube adı verilen ürünü tasarlamışlardır. kağıt çok dayanıklı bir malzeme olup işlenmiş hali ile bir çeşit evrim geçirmiş ahşap olarakta görülebilir. inşaat sırasında kullanılan malzeme tamamen doğal olduğu için herhangi bir çevre sorununa yol açmaz, kullanıcı için sağlıklıdır ve geri dönüştürülebilir bir malzeme olduğu için yıkımdan sonra moloz olarak kalmaz, tekrar geri dönüşüm yaşayarak başka bir yerde tekrar kullanılabilinir.
paper tube günümüzde daha çok bir strüktürel malzeme olarak kullanılmaktadır ve eğer bir kıyaslama yapacak olursak öncelikle ahşap ve ardından çelik ve betondan çok daha hafiftir. bu inanılmaz karakteristik özelliği ile hafif olması tercih edilen yapılarda ya da taşınabilir yapıların inşaasında önemli rol oynar.
paper tube tam olarak ne diye sorulacak olursa aslında hepimizin sürekli kullandığı bir malzemenin güçlendirilmiş halidir. bu da tuvalet kağıtlarının içindeki karton kısımdır. uretimi çok kolay olan bu malzeme geri dönüşüme uğramış kağıtların aralarında yapıştırıcı bir madde eklenerek rulo haline getirilmesi ile oluşturulmuştur. malzemenin kalınlığı ve boyutları tasarlanan alan için özel olarak oluşturulabileceği gibi belli bir standartlaşmaya da gidilmiştir.
paper tube’un dayanımı ağaç ve bambuya oranla daha fazladır. dayanımını etkileyen iki ana faktör vardır. bunlardan biri içerisindeki nem oranı diğeri ise birleştirilme metodudur. günümüzde bu özelliklerinden dolayı ahşap ve bambunun kullanılacağı pek çok yerde artık paper tube u görmekteyiz. bunun bir sebebi de oluşumunda doğal olarak ortaya çıkan dokusudur.
daha önceleri paper tube ların yapımı kontrol edilmiyordu çünkü bir strüktür malzemesi olarak kullanılmıyordu. günüzümde artık endüstriyel ürün haline gelmiş kağıt tüplerin kalitesi kontrol altındadır. nasıl beton çelik gibi strüktürel malzemelerin üretiminde bir çok uygulanması gereken prosedür varsa günümüzde paper tube da benzer prosedürlerden geçmektedir. çatlamama özelliği olan malzeme artık tasarımcıların beklentilerine uygun olarak çeşitli kalınlık ve boyutlarda üretilmektedirler.
kesim şekli düz olduğu için uca dogru bir incelme göstermez buda bağlantı konusunda hassas bir malzeme olması sonucunu oluşturmaktadır. farklı birleştirme teknikleri ile istenilen sağlamlıkta sonuçlar elde edilmektedir.
tabiki ham maddesi kağıt olan bir eleman olduğu için iklimsel faktörlere karşı koruyucu maddelerle güçlendirilip sadece iç mekanda ya da üzeri örtülü strüktür malzemesi olarak kullanılmanın ötesine geçmiştir.
bu malzemeyi kullanarak tasarım yapmış pek çok tasarımcı olmasına ragmen malzemeyi ilk kullanan shigeru ban adlı japon tasarımcı olmuştur. günümüzde de tasarımlarında yoğunluklu olarak bu malzemeyi kullanmaktadır.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol