bilecikten:
durumu ciddileşen hastanın yakınlarına haber verilir. son nefesinden önce zemzem içirilir. başında kur’an okunur. konuşabiliyorsa kelime-i şadet getirtilir. ölüm olayı gerçekleştikten sonra çene altından bir tülbentle baş üzerinden bağlanarak çene çekilir. gözler açıksa kapatılır. ayak baş parmakları birbirine bağlanır, yere yatak serilir, cenaze soyulduktan sonra ayakları kıbleye gelecek şekilde bu yatağa alınır. üzerine bir çarşaf örtülür. ölüm olayı gece olmuşsa,
yakınları tarafından sabaha kadar beklenir. ölüm haberi camiden sela verilerek duyurulur. diğer yandan yıkama, kefen ve mezar hazırlıkları yapılır.ölü evde sabun ve ölü lifi ile yıkanır. daha sonra kefenlenerek tabuta konur tabutun baş tarafına erkekse havlu, kadınsa oyalı yazma takılır.
cenaze evinde yapılan dini törenden sonra, orada hazır bulunan cemaat tarafından camiye götürülür. burada musalla taşına yatırılır. cenaze namazı, vakit namazından sonra kılınacaksa cenazenin yanında birkaç kişi bekçi bırakılır. vakit namazı kılındıktan sonra cenaze namazı kılınarak mezarlığa götürülür. daha önce açılmış olan mezara yakınlarından üç kişinin yardımıyla indirilir. yüzü kıbleye döndürülerek yerleştirilir. gömme işlemi bitiminde mezarın ayak ve baş ucuna kimliğini belirleyen iki tahta çakılır. kur’an ve dua okunur. dini tören bitiminde imam mezarın başında kalarak taklan duasını okur.
cenaze evinde yedi gün kur’an okunur ve bitiminde mevlit’le beraber duası yapılır. daha sonra 40. ve 52. günlerinin geceleri mevlit okutulur; konuklara şeker ve gülsuyu dağıtılır.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?