nuri kurtcebe

balkaner78
ülkemizin yetiştirdiği en başarılı çizgi-romancı ve karikatüristlerdendir. bir çizgi roman duayenidir.

8 ocak 1949’da yatağan, muğla yatağan’da doğdu.

babasının subay olması sebebiyle çocukluğu iskilip, hakkari, rize, turhal ve denizli’de geçti. 1960 yılında istanbul’a geldi. lise son sınıfta babasını kaybeden kurtcebe’nin eğitim masraflarını futbolcu metin oktay ödedi. 1970 yılında bugünkü adıyla mimar sinan güzel sanatlar üniversitesi olan devlet devlet güzel sanatlar akademisi’nin yüksek resim bölümünü kazandı.

bir reklam şirketinde karikatürist yalçın çetin’le beraber karton-film çizerken oğuz aral’la tanıştı ve tekin aral, oğuz alpleçin, mim uykusuz ve ferit öngören’le beraber gırgır adlı mizah dergisinin ilk çekirdek kadrosunda yer aldı. çizgi roman çizmeyi daha çok seven nuri kurtcebe, gırgır’da ilk "uyduruk uzay hikayeleri" başlığı altında kısa metrajlı bilim kurgu çizgi romanları üretmeye başladı.

1971’de gırgır’da ünlü "gaddar davut" çizgi romanını çizmeye başladı. bu kahraman, orta çağda yaşıyordu fakat farklı dönemlerde güncel olan ile paralel bir hayat sürdü. 1985’te ilhan irem’in "pencere köprü ve ötesi" müziğini resimledi. 1986 yılında hürriyet gazetesi’nde günlük "mokok" karikatür tipini çizmeye başladı. 1990’da limon ve dıgıl mizah dergilerinde çizdiği bilim kurgu öykülerinden oluşan ve "insanın bu eşsiz gezegendeki serüvenini evrenin sonsuzluğuyla buluşturan boyut farkı" adlı özel çizgi-roman albümü yayımlandı.

maganda kelimesinin isim babası olan kurtcebe, 1994 yılında gaddar davut çizgi romanını ve "sessiz sedasız" başlığı altında günlük politik karikatürlerini çizmeye başladı. 1996’da uğur mumcu’nun vurulduk ey halkım unutma bizi adlı yazısını çizgiye döktü ve uğur mumcu özel ödülü’ne layık görüldü. 1997’den 1999’a kadar cumhuriyet gazetesi’nde çizdiği karikatürlerinden dolayı üç yıl üstüste "yılın hasan tahsin"’leri ödüllerine layık görüldü. 2001’de nazım hikmet’in ünlü "kuvayı milliye destanı"’nı çizgi-romana dönüştürdü ve aynı yıl cumhuriyeti ve çağdaşlığı savunan çizgileriyle çağdaş eğitime verdiği katkılarından dolayı çev (çağdaş eğitim vakfı) ödülü’ne layık görüldü. 2002’de almanya atatürkçü düşünce derneği tarafından "yılın atatürk’çüsü seçildi. 2006’da anadolu kültürüne yaptığı katkılarından dolayı plastik sanatlar dalında truva kültür sanat ödülüne layık görülen nuri kurtcebe, halen cumhuriyet gazetesi’nde "sessiz sedasız" adlı köşesinde günlük karikatürlerini çizmeye devam etmektedir.

kaynak:tr.wikipedia.org
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol