özetlersek 3 konuya değinilmiş,
1- tüm evren bir düzen içerisinde hareket etmektedir. hassas bir saat gibi, evrenin bir ucundaki bir olay diğer bir ucunu etkilemektedir.. bu hassaslığı allah yaratmıştır.
dine inanmayan olarak ben de diyorum ki, hassas ayar argümanına tamamen katılıyorum. tek bir karıncanın bile tüm evrenin bütünüyle ilişkisi olduğunu kabul ediyorum. ancak bunu bizim müslümanlığın allah'ının yarattığı çok saçma değil mi. evreni bir bütün olarak kabul ettikten sonra bizim insanlığımızın ve bizim dinimizin hiç bir önemi kalmıyor. çok daha büyük düşünmeye başlıyorsun. yüz milyar üzeri yüz milyar tane galaxi'de yaratıcının gelip de bizim evlilik düzenimiz, 5 vakit namazımız falan gibi dandik konularla uğraşacağını akıl mantık almıyor.
2- big bang yani büyük patlama kabul edilmiş.. big bang kabul ediliyorsa dünyanın da bilimsel olarak oluştuğunu, hiç de 6 günde yaratılmadığını kabul etmiş olmuyor musun? bing bang'den önce zaman yoktu, zaman bir cismin dünyanın güneş etrafında dönme süresine göre ayarlanmış tamamen insanların göreceli olarak belirlediği bir kavramdır. bir diğer galaxi'deki gezegene göre 1 gün 24 saat değil 16.000 saat olabilir. bir insan 80 yılda ömür tamamlıyor. başka bir galaxi'de 80 yıl 1 güne denk gelebilir. bir kelebeğin 1 gün olan ömrü, zamanın yavaş aktığı bir galaxide 100 yıl gibi hissedilebilir. neye göre 6 gün?
3- ihtimallerin küçüklüğünden bahsedilmiş. bu kadar küçük ihtimallerle bu düzenin oluşması çok zor denilmiş. önümde sonsuz zaman var. bana diyecekler ki, hamlet'i kelimesi kelimesine bilgisayarında yaz. ihtimaller çok düşük değil mi? sonsuz zamanım var, belki ben 100 milyar yıl sonra hamleti yazacağım. bu nedenle sonsuz zaman düşük ihtimaller teorisini yer.
sonuç : bir yaratıcı olma ihtimali var, yok değil ama bu kesinlikle hz muhammed'in bahsettiği allah'ımız değil. bu haberi verdiğim için üzgünüm.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?