moniliyazis

elma sekeriiii
candida türü mantarlar tarafından yapılan, insan vücudunda çok çeşitli yerlere yerleşebilen bir mantar hastalığı. hastalık yapan çeşitli candida türleri içinde en çok rastlanılanı, candida albicans’tır. mantar, yerleştiği vücut bölgesine göre değişen iltihabî belirtilere sebep olur.

iltihabın başlangıcında, epitelde şişme meydana gelir. bunu, epitel hücreleri arasında mantar sporcuklarının toplanması ve mantar misellerinin (dallanmış şekillerinin) ortaya çıkması takip eder. ilerleyen zamanla birlikte yaralar belirir ve iltihap giderek derinleşir.

moniliyazis, hayâtın ilk aylarından beri insanın karşılaşabildiği bir enfeksiyondur. süt çocuklarında rastlanan şekline pamukçuk denir ve ağızda beyaz lekelere sebep olur. bu lekemsi zarlar kolayca kalkar ve altlarının kırmızı olduğu görülür. yine küçük çocuklarda ve daha büyük yaşlarda görülen bir şekli de dudak köşelerine yerleşir ve yalama (perlèche) adını alır. özellikle yaşlı ve şeker hastası kadınların edep yerlerinde yerleşen moniliyazis, kaşıntı ve akıntıyla çok rahatsız edici bir hastalıktır.

deri moniliyazisi birkaç şekildedir. deri kıvrımlarında, tırnaklarda ve saçlı deride yerleşebildiği gibi nâdir vakalarda mantar, bütün deriyi hastalandırabilir. yaptığı bozukluk kızarık bir lekeden su toplamış şekillere ve akıntılı sivilcelere kadar değişir.

moniliyazisin tedâvisi, günümüzde etkili mantar ilâçları sâyesinde kesin, fakat sabır isteyen bir iştir. clotrimazole (canesten) ve nystatin (mycostatin) gibi ilâçlar hekim kontrolünde uygulanır. tedâvi sonucu çoğu zaman yüz güldürücüdür. sistem moniliyazislerinde, ağızdan alınan antimantar ilâçlar kullanılır.


bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol