mersin, türkiyenin güneyinde akdenize kıyısı bulunan antalya ve adananın ortasında yer alan il.
mersinin tarih sahnesine çıkışı 19. yüzyılın ortalarına rastlamaktadır. bu dönemde henüz bir köy olan bölge, göçmen bir türkmen aşiretine ev sahipliği yapar ve adını da bu aşiretten alır. özellikle amerika iç savaşı sırasında dünyadaki pamuk kıtlığını gidermek amacıyla çukurova’da gelişen pamuk üretimi ve bölgenin 1866’da demiryolu ağına bağlanması, mersinin kaderini değiştir. bu dönemde mersin hızla, çukurova’nın tarım ürünlerinin ihraç edildiği bir liman ve ticaret merkezi haline gelmiştir.
türkiyenin en yüksek gökdeleninin bulunduğu mersin, 3 büyük kentten sonra devlet opera ve balesinin bulunduğu 4 üncü kenttir.
uzun yıllar içel adıyla bilinen il son yıllarda merkez ilçesi olan mersinin adını almıştır.
mersin ilinin ilçeleri; anamur, aydıncık, bozyazı, çamlıyayla, erdemli, gülnar, mut, silifke ve tarsustur. mersin ve çevresinde, tipik akdeniz sıcak ve ılıman iklimi hakimdir. yaz ayları sıcak ve aşırı nemli, kış ayları ise ılık ve yağışlıdır.
kendine özgü yemeği olan tantuni ile tatlıları cezerye ve kerebiç çok meşhurdur. ayrıca, kuş gözü, telatür, eğe (kaburga) dolması, bandırma, yüzük çorbası, keşkek, övelemeç ve batırık özel yöresel yemeklerdendir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?