viyana’nın 2. merkez ilçesi’dir. tuna nehri ile tuna kanalı arasındaki ada üzerinde bulunur. toprağının büyük bir bölümünü prater diye bilinen orman ve çayırlık alan kaplar ve leopoldstadt, jaegerzeile, zwischenbrücken adlı bölgelerden oluşmaktadır.
leopoldstadt’a yerleşim diğer ilçelere nazaran geç başlamışdır bunun en önemli sebebide büyük bir bölümün ormanlık alan olamasıydı fakat bu yerleşimler çok köklü olmuşdur,.ilk yerleşim 1450 yıllarında başlamışdır.bu ilk yerleşimciler arasinda 1569 yılında bamherziger ve 1623 yılında da karmeliter adlı tarikatlar başı çekmişlerdir.1569 yıllarında imparator ii.maximilian prater adı verilmiş ormanlara yakınlığından dolayı kurduğu av köşküde zamanla şimdiki jägerzeile adlı bölgenin kurulmasına önayak olmuşdur.
1625 yıllarında yahudileri merkez ilçe-innere stadt bölgesinden çıkarabilmek için buraya getto’lar kurulmuşdur fakat 1669/70 yıllarında da imparator i.leopold emri ile burdaki yerlerinden de olmuşlardır fakat zamanla herzaman leopoldstadt’a geri gelmişlerdir.
1670 yılında imparator i.leopold emri ile yapılan kilise bu bölgeye leopoldstadt denmesindeki en büyük etken olmuşdur.tandelmarktgasse 8 ve karmelitergasse 24 numaralı sokaklarda eski şehir duvarını görmek bugünde mümkündür. imparator ii.josef isteği doğrultusunda 1766 yılında yapılan değişiklerle prater ve 1775 yılında da augarten’e girmek normal vatandaşlarada mümkün kılınmışdır.
1850 yılında leopoldstadt bölgesi çevresindeki jägerzeile ve prater başda olmak üzre birçok yerleşim yerlerinide içine alarak viyana’ya 2.merkez ilçe olarak bağlanmışdır.zamanla yer yer büyük meydanlar yapılmışdır mexiko meydanı buna en iyi örnekdir.
1900 yılında leopoldstatd’ın kuzey bölgesi ayrılarak 20.merkez ilçe brigittenau adı altında viyana’ya bağlanmışdır. 1938 yılında da kaisermühlen adlı bölgesi 22.merkez ilçe donaustadt’a bağlanmışdır.
leopoldstatd bugün nüfusu,yeşil ve dinlenme alanları ile viyana’nın en eski ve önemli merkez ilçe’lerinden biridir.
ayrıca leopoldstatd bugün türkler’in en yoğun bulunduğu ilçeler’in başında gelmektedir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?