çanakkale’ye bağlı, biga ilçesinin 20 km kuzeydoğusunda, marmara denizinin güneyinde, karabiga yarımadasının, 3200 (1995 sayımı) nüfuslu bir sahil beldesi.
belde 1910 yılında belediye teşkilatına kavuşmuş. ancak 1982 yılından kalma belediye mühürü, kuruluş yıllarını, dahada ötelere götürüyor. 1920 yılında yeniden kurulur ve mehmet istanbullu ilk belediye başkanı olur.
belde, deniz yolu ile yük ve yolcu taşımacılığına, yat turizmine, özellikle balık üreme yatakları konumuna oldukça uygundur.ancak bu yataklar, kocabaş çayından gelen atıklardan; bilinçsiz, kaçak ve yasak teknikler ile avlanan balıkçılardan olumsuz etkilenmektedir.
karabiganın ekonomik yapısında balıkçılık, çiftçilik ve hayvancılık ön plandadır.bu yapının diğer bölümünüde memurlar-esnaf ve işçiler oluşturur.
bugün karabigada ’karabiga kaleleri’ diye bilinen kalıntıların, milattan önce vii. yüzyılın ilk yarısında kurulan ’milet’ kolonisi olduğu sanılmaktadır.bu kalıntılar adını kır tanrısı priapos ’tan almıştır.şehir kalıntıları merkezden 3 km uzaklıktadır.bölge sit alanı ilan edilmiş olup, arkeolojik kazı yapılmamıştır.
deniz, kum, güneş, balık, mitoloji ve dinlenme...........
www.karabiga.net ’ten alınmıştır.
www.karabiga.com
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?