1-ayrımcılıktan çok pozitif ayrımcılık olarak düşünülebilecek durumdur. her ne kadar cinsiyet ayrımı gözetilmesede, peygamberlerin asli vazifesi olan "dini anlatmak" misyonunu yerine getirmesi için, ataerkil toplumlarda ilk muhatap olacakları kesimin erkekler olacağı açıktır. bundan hareketle; evlenme yaş ortalamasının 14-16 olduğu dönemlerde, 20 yaş üstü bir kadına evde kalmış ve farklı arayışlar peşinde gözüyle bakılabilirdi veya 20 yaş altı bir kadın yaş itibariyle ciddiye alınamayabilirdi. görüldüğü gibi "kadın peygamber" o zamanın şartlarında pek pratik olmadığından tercih edilmemiş olabilir.
2-iş dünyasının az konuşulan gerçeklerinden biride kadın yöneticilerin otoritesinin gene kadınlarca zor tanınmasıdır. terfi alan erkeğin otoritesini kabul ettirmesi, terfi alan kadına göre daha kolaydır. bunun başlıca sebebi kadınların kendi aralarında olan iş ile ilgili problemleri daha kolay kişiselleştirmeleridir. kısacası hiyerarşide kadınlar kadınları daha çok kıskanırlar. (yukarıda yazdıklarımda kurum kültürü, yaş, kariyer ve daha bir çok göz önünde bulundurulması gereken kriter es geçip sadece "cinsiyetin otorite üzerine etkisi"ni değerlendirdim.)
3-gönderilen peygamberlerin sayısı binlerle ifade edilmektedir. bunların içinde kadın peygamber olmadığını kesin olarak bilmiyoruz. (en azından ben bilmiyorum. sonuçta anaerkil toplumlarda vardı çok eskiden. aslında hala var meksikada. bir köyde kadınlar çalışır, aile reisidir, kararları genelde onlar alır. erkekler evde oturur. ev işlerini yaparlar. çocuklarla ilgilenirler.)
4-dönemin şartları göz önüne alındığında peygamberlerin mücadele etmek zorunda kalacağı fiziksel koşullar çok ağırdı. savaşlar, suikastlar, göç, açlık vb...
5-bütün bunlar dinlerde kutsal kadın karakterlerin bulunmasına engel olmamıştır. örneğin; hristiyanlıkta ve islamiyette hz. meryem ilk akla gelen örneklerdendir.
sonuç olarak bu durum bence pozitif ayrımcılıktır. eğer ayrımcılık olsaydı hiç bir kutsal kadın motifi olmazdı yada kadınlar dinlerce açıkca aşağılanır yada dışlanırdı.
not: en doğrusunu allah bilir
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?