imamoğlu

independence
imamoğlu, adana iline bağlı, kuzeyinde kozan, güneyinde yüreğir ve ceyhan, doğusunda ceyhan ve kozan, batısında ise aladağ ve karaisalı ilçeleri olan bir ova ilçesidir.

2000 yılı genel nüfus sayımına göre 30.300 nüfuslu ilçenin 18 köyü, 1 merkez belediyesi ve 6 mahallesi bulunmaktadır. adana şehir merkezine 45 km uzaklıktaki ilçenin ana gelir kaynağı tarımdır. ilçenin temel gelir kaynağı tarımdır ama sulama sondaj kuyularından sağlandığı için yetersizdir.

o yüzden yılda alınan ürün sayısı az dır. oysaki suyun olduğu yerlerde ürün çeşidi ve sayısı artmaktadır.


nüfus [değiştir]ilçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 43.361’dir. bunun 30.428’si ilçe merkezinde, 12.933’i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.


tarihi [değiştir]imamoğlu ilçesinin tarihi adana ili ile kozan ilçesinin tarihi içerisinde ele alınmalıdır. ilçe merkezinin oluşumu sonraki tarihlere rastlasa da ilçeye bağlı köylerde yerleşimin tarihi daha öncelere kadar dayanmaktadır. bu nedenle ilçenin tarihini bağlı köylerin,adananın ve kozanın tarihinden ayrı tutmak doğru olmaz.

imamoğlu ilçe merkezi; adana il merkezine 45 km, kozan ilçe merkezine 27 km mesafede olup; adana’dan kozan, feke, saimbeyli ve tufanbeyli’ye giden yol güzergahı üzerinde bulunur. ilçenin bu coğrafik konumu aynı zamanda ilçenin tarihini de etkilemiştir. imamoğlu’nun en eski yerleşim kalıntıları çörten köyü pekmezci mahallesi’ndeki“altınini” kalıntıları ile koyunevi köyü’nde bulunan mozaik kalıntıları, mağaralar ve eski küplerdir. ayrıca ufacıkören gibi çevre köylerde örenler mevcuttur.

1865 fırka-i ıslahiye olayından sonra kozan-adana arasında emniyetli ulaşım sağlanması için yol güzergahı üzerinde bir han ve hanın yanında güvenliği sağlayacak zabıta teşkilatının kurulması politikası neticesinde bu günkü imamoğlu ilçe merkezi olmuştur. ayrıca çevredeki köylerin oluşumuda gerçekleşmiştir. fırka-i islahiye harekatı ile bölgedeki türkmen aşiretleri bu bölgede yerleşik hayata geçirilmişlerdir. bu türkmen aşiretlerinin başlıcaları: sırkıntıoğulları, kozanoğulları, karsantıoğulları, berber aşireti . . .. .

kozan, 1923–1926 yılları arasında vilayetlik yapılmıştır. 1926 yılında tekrar adana vilayeti’ne bağlı ilçe haline dönüştürülmüştür. imamoğlu ilçesinin bu günkü köylerinin çoğu cumhuriyet’in ilk yıllarında vardı ve kozan’a bağlı köylerdi. çevre köylerin cumhuriyet’in ilk yıllarında var olduğu tartışılmasızdır; ama imamoğlu isminin nerden geldiği, nasıl olduğu henüz belli değildir. imamoğlu isminin kaynağı konusunda farklı rivayetler bulunmaktadır.

bu günkü imamoğlu ilçe merkezinin yerinde eskiden “garipler mezarlığı” bulunurmuş. çevredeki konar-göçerler cenazelerini burada ki mezarlığa defnederlermiş. bu mezarlık zaman içerisinde kaldırılarak yerleşime açılmış. bu bölgenin aynı zamanda önceleri bataklık olduğu ve bol miktarda sivrisinekten dolayı sıtma hastalığı olduğundan yerleşime açılmadığı; ancak yol güzergahı konumu nedeniyle geliştiği rivayet edilmektedir.

imamoğlu ismini, kör imam lakabıyla anılan bir kişinin toroslar’dan doğan çepelce deresi üzerinde kurulan köprübaşında inşa ettiği han olan konaklama yerinden aldığı söylenmektedir.

bu günkü ilçe merkezinde, toroslar’dan doğan çepelce deresinin üzerinde bulunan köprü başı (bugünkü ilçe merkezi) konaklama yeri olarak bir hanın bulunduğu rivayet edilmiştir. bu rivayet kazan ile adana arasında ulaşımın sağlanması açısından gerekli olduğundan doğru kabul edilmiştir.

imamoğlu ilçe merkezi hali(boş) alan olduğundan devlet tarafından iskana müsait bölge belirlenerek, anadolu dışından gelen türk asıllı göçmenlere tahsis edilmiştir. bu yüzden 1936 yılında romanya’dan gelen göçmenler ilçeye bağlı koyunevi, yazıtepe, ayvalı köylerine yerleşmişlerdir. ayrıca,1938 yılında gelen göçmenler de bugünkü ilçe merkezinin bulunduğu yere hükümetçe yerleştirilmişlerdir. daha sonra ceyhan ve kozan ilçelerinde bulunan romanya göçmenleri de imamoğluna taşınmışlardır.

imamoğlu,romanya ve bulgaristan dan gelen göçmenlerin ve çevre ilçe ve köylerden gelen yerli halkın yerleşmesiyle koyunevi köyü’ nün bir mahallesi olmuştur.

koyunevi köyü’nün bir mahallesi iken,1940 yılında köy tüzel kişiliğine kavuşmuştur.

imamoğlu köyü kurulduktan sonra bir cazibe merkezi haline gelmiş ve 1945 yılında imamoğlu pazarı kurulmuştur.

1946 yılından itibaren göçer yörükleri ile civar köylerde barınan yarı göçebe hayatı yaşayan aşiretler de imamoğlu’nu mesken tutmuştur.

02/10/1949 yılında daimi asayiş karakolu olarak jandarma teşkilatı kurulmuştur.

1950 yılında bulgaristan’dan gelen türk asıllı göçmenler iskan edilmişlerdir.

30/07/1959 tarihinde bucak teşkilatı statüsüne kavuşmuştur.

1964 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur.

imamoğlu, 19/06/1987 tarih ve 3392 sayılı 103 ilçe kurulması hakkındaki kanun ile kozan ilçesinden ayrılarak bağımsız ilçe statüsüne kavuşmuştur.


ilçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; ? belde, ? köy ve ? mahalleden oluşmaktadır

http://tr.wikipedia.org/wiki/%c4%b0mamo%c4%9flu
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol