phokaia izmir in foça ilçesinin antik çağda ve bizans dönemindeki adı olup, yunan arkaik döneminin önemli merkezlerinden biriydi. bu dönemde phokaialılar özellikle batı akdenizde fransada marsilya, korsikada alalia, italyada elea ve velia gibi çok sayıda denizaşırı koloni kurmuş olmakla ön plana çıkmışlardır; şehrin bu görkemli evresinden günümüze çok az şey gelebilmişse de burada yapılan arkeolojik kazılar sayesinde her geçen gün daha çok kalıntı ortaya çıkarılmaktadır. arkaik dönem phokaiasından günümüze ulaşmış en iyi durumdaki mimari buluntu şehrin savunma duvarlarından oldukça gösterişli payandalı ve yüksekçe bir bölümdür. bu duvar daha geç bir dönemden taş yığma suretiyle yapılıp üzeri toprakla örtülmüş bir tümülüsün içinde oldukça iyi bir durumda kalmışsa da 1970lerdeki bir yol çalışması sırasında ciddi bir tahribata uğramıştır. bu duvarın yapılışından ve mimarisinden tarihin babası herodotos ta söz eder ve ortaya çıkarılan kalıntılar onun tariflerine tıpatıp uymaktadır.
phokaia arkaik dönemden başlayarak üzerinde şehrin sembolü fok balıklarının kabartmasının da basıldığı elektron sikke kullanımına geçmiş ve midillideki (lesbos) mytiline kentiyle yaptığı bir anlaşmayla elektron sikkelerin altın gümüş oranı ve gramajında belli standartlaşma sağlamıştır. şehir i.ö. 546da harpagos komutasındaki pers (iran) ordularının hakimiyetine geçmiş ve bundan sonra ekonomi ve nüfus olarak gerileme dönemine girmiştir.
phokaiada arkeolojik kazılar halen devam etmektedir. son dönemde athena tapınağı alanında bulunan arkaik dönemden malzemesi işlemesi nispeten kolay tüf taşından (foça taşı - lithos phokaikos) büyük griphon ve at heykelleri phokaianın antik yunan dünyasında büyük taş heykeltıraşlığındaki öncü konumunu da ortaya koyar.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?