elmalili m. hamdi yazir, hicri 1294 miladi 1877 yilinda antalya’nin elmalili kazasinda dogdu. babasi numan efendi, aslen burdur’un golhisar kazasi yazir koyu halkindandir. numan efendi, kucuk ya$ta yazir koyunden cikip elmali’ya gelmi$, orada okumu$ ve "$er’iye mahkemesi" ba$kâtibi olmu$tur. hamdi efendi’nin annesi, elmali âlimlerinden mehmet efendi’nin kizi fatma hanim’dir.
ilkokulu ve bugunku ortaokula denk sayilan ru$diye’yi elmali’da bitiren hamdi efendi, 1892 yilinda, dayisi hoca mustafa sarilar ile birlikte istanbul’a gelmi$ ve devrinin âlimlerinden kayserili mahmud hamdi efendi’den ders almi$tir. istanbul’daki diger taninmi$ hocalarin da derslerine devam ettikten sonra, 1906 yilinda "bayezit dersiâmi" olarak icâzet almi$tir. ayni yil yapilan secimlerde antalya mebusu olmu$ ve ii. me$rutiyet’in bu ilk meclisinde, ozellikle 1876 "kanun-i esâsi"sinin degi$tirilmesinde onemli rol oynami$tir.
1909 yilinda mulkiye mektebi’nde ahkâm-i evkâf ve arâzî dersleri okutmu$ ve yine ayni yillarda mekteb-i kuzâtta "fikih" dersleri vermi$tir. daha sonra daru’l-hikmeti’l-islâmiye ($eyhu’l-islâmliga bagli yuksek mu$avere heyeti) uyeligine ve bir muddet sonra da ba$kanligina tayin edilmi$tir. i. dunya sava$i’ndan sonra evkaf nazirligi’nda bulunmu$ ve bu sirada âyan meclisi uyesi olmu$tur.
cumhuriyetin ilâni sirasinda mutehassisîn medresesinde mantik muderrisi idi. medreseler kaldirilinca evinde inzivaya cekilmi$, ilmî tetkik ve ara$tirmalarina devam etmi$tir. yirmi yil kadar devam eden bu uzlet (yalnizlik) devresi, "hak dini kur’an dili" adindaki turkce tefsiri hazirlamasina imkân vermi$tir. tefsire ba$lamadan once misirli prens abbas halim pa$a’nin te$viki ile "buyuk islâm hukuku kâmusu" ile me$gul bulunuyordu. bu eserle birkac yil me$gul olduktan sonra yarim birakmi$ ve tefsiri yazmaya ba$lami$tir.
âyan uyeliginin son yillarinda fransizca’dan tercumeye ba$ladigi bir felsefe tarihi kitabini tamamlayarak ilave ettigi onemli bir dibace (onsoz) ve diger ha$iyelerle birlikte "metalib ve mezahib" adiyla bastirmi$tir.
hamdi efendi, ayrica devrinin guzel sanatlarindan olan hat ve mûsikî ile de ilgilenmi$tir. ozellikle "nesih" ve "sulus" yazilarda iyi bir hattat idi. ayni zamanda hâfiz oldugu icin alaturka mûsikînin ce$itli makamlariyla ciddi bir $ekilde me$gul olmu$tur.
hamdi efendi, 27 mayis 1942’de istanbul erenkoy’de vefat etmi$tir.
eserleri:
basilmi$ olanlar:
hak dini kur’an dili, metalib ve mezahib, ir$adu’l ahlâf fî ahkâmi’l-evkâf.
basilmami$ olanlar:
usûl-i fikih’a ait bir eseri, sûrîmantiga ait bir eseri, yarim vaziyette bir hukuk kâmusu, eksik dir divani.
elmalili m. hamdi yazir’in bunlardan ba$ka; sirat-i mûstakîm, sebîlu’r-re$ad ve beyanu’l-hak mecmualarinda devamli yazilari cikmi$, ayni zamanda devrinin gunluk gazetelerinde de ilmî makaleler yazmi$tir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?