suriye hamsterları asosyaldir, sıkılmasın diye birden fazla alırsanız birinin kolunu bacağını kafesin başka bir yanında bulabilirsiniz bir gün ama bu olmayabilir de. bunun yanısıra bu hayvanlar gündüzleri uyur, geceleri uyanıktır. ondan miskin bu diye yapıştırmayın sıfatı zaten miskin bir hamster kısa sürede yağ bağlayıp ölür. nabızları ortalama 280-320 civarındadır. hareket gereksinimleri vardır ve bu çok önemlidir, tekerlek burda büyük önem taşır. büyük bir kafesin de önemi vardır. su ihtiyaçları yoktur diye söylense de bu sadece salata,salatalık gibi sebzelerle beslendiklerinde geçerlidir çünkü içlerinden çıkan su yeterli gelir onlara. yine de suluk takmak iyi bir fikir olabilir, kuru mama verilmesi sert gıda yeme ihtiyaçlarını karşılama konusunda iyi bir çözüm olabilir. sonuçta kemirgen bunlar.
evcilleştirilemeyecekleri için öyle köpeğinizle, kedinizle oynadığınız gibi oynayamazsınız ama nispeten ele gelen bir hamster yetiştirmek mümkün. isırabilirler, ısırırsa kanatırlar. dikkat etmek gereken şeyler var, hayvanı korkutmayın, panik yaptırmatın. alçalan kulaklar tedirgin olduğunu belirtir, kafesin içine elinizi sokup bir şeyler yapmayın, kafesin içinden elinizle çıkarmayın. kafesi açıp önüne elinizi koyup gelmesini bekleyin, gelmezse zorlamayın. dişiler 4 günde bir menstürasyon döngülerini tamamladıkları için o günlerde asabi olabilir, ısırabilirler. erkekler daha uysaldır. ama dişiler ısıracak diye bir şey yok, benim kızım gayet ele gelen asla ısırmayan masum bir melek mesela :)
bunu yanısıra doğum çok önemli bir faktör, çiftleştirmeden önce dikkat etmeniz gereken şeyler var eğer dikkat etmezseniz hamsterınız ve/veya yavruların hayatına mal olabilir. öncelikle çifleşecek olan dişi en az 6 aylık olmalıdır, aksi takdirde yavruları yetiştiremeyeceği için veya yetiştiremeyeceğini düşündüğü için onları öldürür. bunun yanısıa vitamin,protein eksikliği yaşatmamalısınız ve iyi beslemelisiniz dişiyi. çiftleştirmeden önce, hamsterların asosyal varlıklar olduklarını ve kafeslerini aşırı sahiplendiklerini göz önünde bulundurarak kavga çıkma ihtimalini minimuma indirmek için dişiyi erkeğin kafesine koymalısınız ve eğer dişi ile hırlaşmaya başlarlarsa direkt dişiyi alıp kafesine geri koymalı ve ertesi gün yeniden denemelisiniz. çiftleştikten sonra dişiyi yine kafesine geri koymalısınız. doğum 16 gün içinde gerçekleşicektir, ortalama 8 yavru doğacaktır. hamsterlar doğanın en hızlı doğuran canlılarıdır. yavrular yaklaşık 2 haftadan sonra annesinden ayrılabilir hatta ayrılmalıdır. şimdilik aklıma gelenler bu kadar, hamster besleyenler ve beslemeyi düşünenlerin her türlü sorusuna her zaman açığım diye eklemek istiyorum.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?