arif mardin

hezarfen
arif mardin, 1952’de ingiltere’deki london schools of economics’te iş idaresi master’ı yaptıktan sonra türkiye’de babasının ortağı olduğu türk petrol şirketinde çalışmaya başladı. ama içindeki caz tutkusu giderek artıyordu. 1955’te ankara ve istanbul’a konserler vermek üzere gelen dizzy gillespie ve orkestranın aranjörü trompetçi quincy jones’la tanışması, yaşamının dönüm noktası oldu. birkaç ay sonra amerika’nın sesi radyosunda çalışan arkadaşı tahir sur’a, aranjmanlarını da yaptığı üç bestesini yolladı. sur, bu besteleri quincy jones’a ulaştırdı. sonucunda mardin, boston berklee müzik okulu’nda ’quincy jones’ bursunu kazandı. dört yıllık eğitimi birbuçuk yılda bitirdikten sonra new york’ta müzik dersleri vermeye başladı.

öğrenciliği sırasında yazdığı parçaları newport jazz festivali’nde dinleyen nasuhi ertegün, hemen iş teklif etti ve 1963’te atlantic records’a arşiv sorumlusu olarak girdi. alt basamaklardan başlayarak şirkette ilerlerken bir yandan da tonmayster tom dowd’dan kayıt tekniğini öğreniyordu. ilk prodüksiyonu, the young rascals topluluğu için düzenlediği ’good lovin’ adlı parçaydı. bu parça hemen liste başı oldu. ardından aretha franklin’in prodüksiyonlarında jerry wexler’in yardımcılığını yaptı. tom dowd’la memphis stüdyolarında güneyli müzisyenleri keşfetmeye başlayan arif mardin, 1972’de bette midler’ın prodüksiyonlarında önemli bir rol üstlendi. midler’la ailecek de dost olmuşlardı. bee gees’in ’jive talking’ parçasını düzenlerken pop müziğe doğrudan girmiş bulunuyordu. bunu, david bowie, chaka khan, average white band, roberta flack, scritti politti izledi... daha sonra brandy, jewel, son olarak norah jones, diana reeves, raul midon’un albümlerine değerli imzasını attı. jazz’dan sanılanın aksine hiç kopmadı.

1960-1980 arası iki plak yaptı. 1969’da çıkardığı ’glass onion’, pop ve soul parçalar üzerine yaptığı jazz düzenlemelerini kapsıyordu. 1974 yılında çıkan ’journey’ albümünde ise tümüyle kendi beste ve düzenlemeleri yer alıyordu. her iki albümdeki parçaları caz dünyasının önemli müzisyenleri seslendirmişti. boston berklee’ye girmesini sağlayan ve herb pomeroy orkestrası gibi ünlü bir topluluğun seslendirdiği ’faculty meeting’, ’sermet’s dream’. ’piyon jumps’ gibi öğrenclilik yıllarının temel taşı olan parçaların kayıtları ne yazık ki piyasaya sürülmedi. yanı sıra act müziğin prodüktörü siegfried loch’un önerileriyle klasik müzik ve modern büyük orkestra çalışmaları yaptı. örneğin; wdr big band için yazdığı ’suite fraternidad’, 1993 yılında çıkan ’jazzpana’ albümünde yer aldı.
her ne kadar kendisi emekli olduğunu ve bayrağı oğlu piyanist aranjör joe yusuf mardin’e verdiğini söylese de ışığını hiç esirgemedi müzik dünyasından, genç müzisyenlerden... en son ’piyano süiti’ ile ’yaylı çalgılar dörtlüsü için üç karalama’ adlı besteleri 13 mayıs 2006’da iş sanat’ta hüseyin sermet tarafından seslendirildi. konser bu iki eserin dünya prömiyeriydi.
işte bu kadar önemli bir kişilik ne yazıkki 75 yaşında(dün)hayata gözlerini kapattı.allah rahmet eylesin...
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol